След шамара: Макрон заклейми насилието

1
Шамарът срещу Макрон е шамар срещу републиката, коментира пресата в страната
Шамарът срещу Макрон е шамар срещу републиката, коментира пресата в страната Видео: NOVA

Водещата тема от Франция - втори ден на бурни реакции след звучния шамар, който президентът Еманюел Макрон получи по време на своята национална обиколка

От крайното ляво до крайното дясно, вълна от подкрепа и солидарност засипа френския президент, предава NOVA

28-годишният Дамиен остава в ареста след жеста на агресия срещу френския президент. Три години затвор и 45 000 евро глоба рискува нападателят за шамара срещу Макрон.

Задържани са и близки на младия мъж, а в дома на един от тях бяха открити оръжия с неясен произход.

Само часове след инцидента Макрон отново беше сред тълпата за да покаже, че не се страхува и сам пожела да коментира случилото се.

С усмивка и в компанията на съпругата си Брижит, Макрон демонстрира, че няма от какво да се страхува.

“Това беше глупост, но когато глупостта идва с насилие - това е недопустимо. Чувам гнева на хората и приемам, че в едно демократично общество той може да бъде изразен. Знаете, че винаги влизам в контакт с хората. Те изразяват гнева си, страданието си, а аз винаги съм там за да ги изслушам. Понякога имам отговори, друг път - не, но опитвам да се справя. В дадени моменти греша, а в други успявам. Разбирам легитимния гняв, но глупостта и насилието в демокрация - твърдо не!“, заяви президентът на Франция.

А обществеността във Франция реагира по-крайно. Шамарът срещу Макрон е шамар срещу републиката, коментира пресата в страната.

Френската история помни и други инциденти срещу държавни управници. От шамари, псувни и хранителни продукти, които са политали към политически фигури във Франция, до опити за убийство, като тези срещу Жак Ширак и Генерал дьо Гол.

Инцидентът съвпада с поредния, трети етап от разхлабване на мерките в страната. От днес туристите са добре дошли във Франция. В сила влиза здравният, ваксинационен паспорт, вечерният час се премества в 23 часа, отварят закритите части на заведения и зали за спорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, отивам за хляб!
- Може да завали, вземи си едно яке!
- В куфара ми е.

Харесай Дунавмост във Фейсбук