След 3 дни мълчание властите намекнаха за атака срещу Търговския регистър

1
Регистърът съдържа огромен масив от данни на търговци и фирми и еветуалното им източване поставя под сериозен риск предприемачите
Регистърът съдържа огромен масив от данни на търговци и фирми и еветуалното им източване поставя под сериозен риск предприемачите Снимка: БГНЕС

Прокуратурата, ДАНС и МВР са сезирани за техническия проблем с достъпа до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по вписванията. Съобщението беше разпространено след 19.00 часа в неделя.

Регистърът спря да работи в петък, но от агенцията отказаха да съобщят какъв е проблемът. В неделя стана ясно, че спецслужбите разследват случая, което означава, че системата е била обект на криминално посегателство, включително и хакерска атака.

Регистърът съдържа огромен масив от данни на търговци и фирми и еветуалното им източване поставя под сериозен риск предприемачите.

От Агенцията по вписванията съобщават единствено, че: 

С оглед на възникнал технически проблем на 9 август 2018 г., за който Агенция по вписванията информира своите потребители, временно е преустановен достъпът до Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

За случая първоначално е уведомен е министърът на правосъдието, който незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР, става ясно от съобщението. Засега обаче остава загадка защо причините за срива на системата се пазят в тайна, пише OFF News.

От съобщението на Агенцията по вписванията става ясно, че е изготвен и задействан е авариен план-график за действие. За своевременното отстраняване на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и външни експерти.

Всички останали регистри на Агенция по вписванията са достъпни и функционират нормално.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари