Слави Василев: Моделът ГЕРБ и Бойко Борисов навлиза във втора младост

3
Реално в момента управляват Борисов и Пеевски, които ползват Кирил Петков, смята политическият анализатор
Реално в момента управляват Борисов и Пеевски, които ползват Кирил Петков, смята политическият анализатор Снимка: Facebook

Реално в момента управляват Борисов и Пеевски, които ползват Кирил Петков, смята политическият анализатор

Служебните правителства не могат да обвързват държавата с трайни икономически и политически ангажименти, защото зад тях не стои парламент, изказа мнение пред БНР пиар специалистът Диана Дамянова.

"Служебното правителство е сключвало някакви договори, които са над рамките на неговите правомощия и то вероятно по някакъв начин сега налага новото правителство да взима други мерки. Личи си една нервност и напрежение в тези, които дадоха вчерашната пресконференция. Това идва по 2 линии - едната линия е наистина някакви действия на служебното правителство, които не са били в унисон със замислите на това правителство, другата част обаче идва от ангажименти, които самите политици от настоящото правителство са поели, а сега дават силен назад. Обезпокоена съм от това съобщение, което Денков артикулира, че българският парламент ще трябва да преосмисли решението си по отношение на "Мини Марица изток" и цялата промяна с енергетиката, защото ЕС не можели да постигнат споразумение. Това е много лошо", коментира тя.

"От една страна виждам неща, които те повтарят и са прави, че служебното правителство не е направило, от друга страна - упрек, че служебното правителство не е задвижило ПВУ изведнъж се превръща в опит кабинетът да каже на парламента, че трябва да си промени решението, защото на ЕС не му харесва. Всичко това създава у мен усещането за лека непоследователност".

Според нея се търсят аргументи в подкрепа на промяна в Конституцията за премахване на статута на служебното правителство. Тя смята, че такива аргументи съществуват, не защото обаче служебните правителства работят зле.

"Българската Конституция не е замислила, че ще има толкова дълго време възможност, дадена в нея, да управляват служебни кабинети без парламент. Когато един служебен кабинет, който няма мандат за дълго управление и зад който не стои политическа програма, подпише 13-годишен договор, това винаги предизвиква съмнения. Има проблем с настоящата политическа реалност. Трябва да се направи такава промяна на Конституцията, която да даде възможност служебните правителства да бъдат контролирани от НС", обясни Дамянова. По думите ѝ Конституцията не е предвидила ограничения в действията на служебните правителства, които следва да има.

Според нея е непристойно да представяш промени в Конституцията през промяна на националния празник.

Трябва да се направят политически компромиси така щото България да има законно избрано от НС правителство и забелязвам усилия в кабинета Денков - Габриел те да реализират програмата, коментира Дамянова.

"Това е политически тюрлюгювеч, който има за цел да заведе България до центъра на Европа, където ѝ е мястото".

Политическата картинка в България много се обърка, заяви от своя страна политическият анализатор Слави Василев.

"Вече ако трябва човек да си създаде мнение, дали критиките на министър-председателя Денков са основателни или не и дали служебното правителство е свършило добра работа или не - много е трудно човек да се ориентира".

"Министър-председателят Денков е премиер на коалиция, която включва Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. Понеже тази конструкция е изключително трудна да бъде продадена на българския избирател, те намират за нормално да атакуват президента", изказа мнението си политическият анализатор. Според него кабинетът на Гълъб Донев е свършил много работа.

"Моделът ГЕРБ и Бойко Борисов съществува, той навлиза във втора младост", категоричен е Василев и обясни:

"Реално в момента управляват Борисов и Пеевски, които ползват Кирил Петков и обстоятелството, че неговото политическо бъдеще и това на ПП изглеждат изключително бегло. Този брак по сметка е реалният гръбнак на тази политическа конструкция, която не се уповава на никакви политики, принципи или морал. Това е чист, елементарен политически интерес. Това е политическата формула, която ще управлява България абсолютно безпринципно в следващите месеци или години и от това няма да дойде нищо добро. Контрапункт е президентът и служебните правителства. Хората им поставят много по-висока оценка и доверие, отколкото на този политически тюрлюгювеч, който сега трябва да наблюдаваме".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари