Слънчевите централи ще фалират до няколко месеца

0
Около 400-те малки фотоволтаични централи
Около 400-те малки фотоволтаични централи

Около 400-те малки фотоволтаични централи, строени с европейски пари по програмата за селските райони са заплашени от фалит до броени месеци. Това обявиха представители на централите на среща в Пловдив днес.

Причината за орязването на т.нар. преференциална цена за тях – т.е. субсидиите за енергията им, е двойното финансиране, което са ползвали: от една страна 8о% от инвестицията им е била покрита от Програмата за развитие на селските райони, а от друга са получавали наравно субсидия с останалите фотоволтаици. Европейската комисия обяви, че заради този проблем може България да връща пари по програмата.

Причината за дублирането е, че Държавен фонд „Земеделие“ е отпускал финансирането за строежа на централите, без да го съгласува с решенията на енергийния регулатор (ДКЕВР). По закон е трябвало за евросубсидираните малки централи да има различни субсидии от стандартните, но това не се е случвало, каза днес председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова.

Така малките ФЕЦ били присъединявани на цената, която е действала за стандартното изкупуване на енергия от възобновяеми източници. Същевременно ПРСР е покрила 80% от инвестицията им.

Според Петър Лазаров, заради промяната в приходите производителите няма да могат да покрият текущите си разходи, „какво остава за кредитите“. „Ние повярвахме на държавата, повярвахме на закона и го направихме. След три години се оказва, че трябва да фалираме“, заяви той.

Според Миглена Русенова, очевидно има неизпълнение на ангажименти от страна на държавата и на контролните органи, но тежестта сега се прехвърля изцяло на производителите, които вече са направили инвестиции и имат кредити в банки.

По думите й, е нужна медиация между страните в проблема, още повече, че случаите не са еднакви. През различните години инвестицията е била различна, субсидията (преференциалната цена за тази енергия) – също, както и цената, на която са се присъединявали. „Сложно е да се постави уеднаквена мярка върху всички, още повече, че те произвеждат малка част от зелената енергия“, каза председателката на браншовата организация.

По думите й малките фотоволтаични централи осигуряват около 20 мегавата мощност, а от дефицита на НЕК, който се изчислява на около 500 милиона лева на година, с тяхното спиране ще се спестят 12 млн., каза Русенова.

Новият закон, приет преди седмица, ограничава броя часове за централите, за които енергията им ще се изкупува по преференциална цена. По сметки на БФА, този срок ще бъде достигнат при всички видове възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – вятърни, водни, фотоволтаични централи, най-късно до октомври. „При това положение ние ще спрем нашите централи и няма да произвеждаме зелена енергия, защото разходите ни ще бъдат драматично по-високи“, каза тя.

На днешната среща присъстваха и адвокати, работещи в сферата на европейското право, като Михаил Екимджиев. Собствениците на малки фотоволтаични централи заплашиха да сезират Брюксел, президента и омбудсмана за променените постфактум условия по договорите им.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари