Слагат таван от 80 000 лева обезщетение при смърт на пътя

0
Новата методика ощетява потърпевшите, алармира юрист
Новата методика ощетява потърпевшите, алармира юрист Снимка: БГНЕС

Нова методика ще определя обезщетения при катастрофи. Методиката е разработена от консултантска фирма, наета от гаранционния фонд.

В новата методика се въвеждат точки, по които ще се изчисляват обезщетенията. Една точка е равна на една минимална работна заплата за съответната година. При изчислението ще се взимат от една страна имуществените, от друга неимуществените вреди. Максималното обезщетение при смърт на пътя, което ще се изплаща на близки родини става 80 000 лева. За далечни остава 5000, съобщи Дарик. 

Председателят на Асоциацията на застрахователите Константин Велев даде примери, които показват, че с новата методика обезщетенията ще са по-високи. 

Според юристи новата методика ще намали значително обезщетенията на пострадалите, както и при смърт на пътя. Като пример юристът Владо Тодоров даде, че в момента съдът присъжда обезщетения от 120 000 за смърт на пътя, а сега таванът става 80 000 лева. 

Методиката беше представена днес от Асоциацията на застрахователите. В петък е приета от гаранционния фонд. 

Тя ще бъде публикувана за обществено обсъждане, а след това ще се превърне в наредба. Отговорни за това са министъра на труда и социалната политика, министъра на здравеопазването и КФН.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари