Скандалът в БНР разголи брутални схеми за натиск на журналисти

0
Въпреки разкритията СЕМ ще умува една седмица какво да прави
Въпреки разкритията СЕМ ще умува една седмица какво да прави

Въпреки разкритията СЕМ ще умува една седмица дали да уволни генералния директор на радиото.

Разкрития за брутален натиск и директни заплахи направиха вчера журналисти от БНР. Те разказаха как генералният директор на радиото Светослав Костов е бил заплашван, за да отстрани от ефир водещата Силвия Великова и да й отнеме съдебния ресор, в който влиза отразяването на процедурата по избор на нов главен прокурор. На среща в СЕМ представители на редколегията на „Хоризонт“ и самата Великова показаха с документи как в резултат от натиска Костов и подалият оставка миналата седмица и.д. шеф на програмата Николай Кръстев са изпълнили поръчката за нейното отстраняване, пише вестник СЕГА.

Силвия Великова разказа, че ден преди махането й на 12 септември Костов я извикал на среща в Борисовата градина и й казал, че натискът върху него тя да не отразява процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор е голям. "Обадиха ми се четирима души, трябва да те сваля", казал още Костов, без да посочи имена. Само уточнил, че натискът не идва от премиера Бойко Борисов. Заплахите били, че ако не свърши работата, децата му ще гладуват и той няма да може да си намери работа. Казал, че дори може да пострада радиото – да му бъде намален бюджетът и да бъде обединено с БНТ. „Ту казваше, че ще ме свали, ту – че ще подаде оставка“, съобщи Великова. Тя го предупредила, че ако бъде махната от работа, ще даде гласност на цялата история и дори му предложила да го направи той.

На следващия ден тогавашният директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов бил пенсиониран, въпреки че преди това Костов заявил на всеослушание, че той ще остане до Нова година, разказа зам. главният редактор в оставка на „Хоризонт“ Даниела Късовска. На негово място като временно изпълняващ длъжността бил представен Николай Кръстев. На последвалата среща за разпределение на задачите в „Хоризонт“ първоначално Великова била определена да води сутрешния блок на следващия ден, а в същия - да отразява протеста срещу избора на Гешев. Впоследствие обаче новият шеф поискал от Късовска тя да бъде изтрита от графика на водещите за септември и името й да бъде заличено от списъка на отразяващите съдебната система. И досега във вътрешната система на „Хоризонт“ обаче имало доказателства, че Великова е била в график в посочените дни, каза още Късовска като опровержение на една от версиите на директора Костов, че Великова не е била сваляна от ефир и че не й е бил отнеман ресорът, който следи от повече от 15 години.

През последните дни над „Хоризонт“ се извършва „безпрецедентен натиск и цензура“, каза още Късовска. Тя призова СЕМ да направи така, че радиото да може да работи свободно. От редколегията на „Хоризонт“ поискаха оставката на генералния директор и на предложения от него управителен съвет на радиото и заявиха, че след събитията от последните дни не биха могли повече да им имат доверие и да работят с тях.

Пенсионираният директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов също свидетелства, че е бил подложен на постоянен натиск да отстрани Великова. „Това бяха поредица от разговори и те започнаха значително преди датата 13-и, петък (денят, в който Великова не води „Преди всички", а сигналът на „Хоризонт“ бе спрян за близо 5 часа – б.р.). Беше ми обяснено, че името на радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври“, разказа Савов пред „Офнюз“. Той допусна, че директорът Костов е зависим от някого и че е поел ангажимент, преди да стане шеф на БНР, който след това е трябвало да изпълни. „И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „Или тя, или аз“. Имаше едно изречение: „Ще ме сготвят накрая“. Затова смятам, че става дума за зависимост. За поети ангажименти, които трябваше да бъдат изпълнени. Разговарях с уплашен човек, изпаднал в паника“, поясни Савов. Пред „Офнюз“ той споделя още, че според него натискът не е политически, а пред БНР допълва, че „това е една властова структура може би или една паралелна структура може би, която е много силна“.

От кого идва натискът над обществената медия никой вчера не обяви. Премиерът Бойко Борисов, който в скандала се изживява като жертва на "главанаци" и "саботаж срещу правителството", сега предпочете да мълчи.

Два външни на БНР източника посочиха депутата от ДПС Велислава Кръстева като човек, който е изявявал претенции за съдържанието на програмите. "От случката в БНР разбираме, че личният пиар на Доган и на ДПС Кръстева е личен пиар и на Гешев. Може да уволнява, да спира, да назначава. Борисов също потвърди, че тя има пълна свобода на действие.
Избираш Гешев - избираш Пеевски и Доган. Няма по-голям тест за мащаба и дълбочината на проникване на Доган и Пеевски в държавата, на проказата, която ни е обзела.
Институциите са пленени, правителството и парламента също. Остава само протеста и улицата", написа бившият посланик в Москва Илиян Василев във Фейсбук. В интервю за "Денят с Веселин Дремджиев" главният редактор на "Клуб Z" Светлана Джамджиева също посочи Кръстева, позовавайки се на коментари на колеги от БНР. Според журналистката Кръстева е звъняла с претенции за съдържанието.

Не намесвайте името ми в конфликта в БНР, коментира Велислава Кръстева пред „Дневник“ в отговор на въпрос дали познава Светослав Костов и кога за последно е говорила с него. Според Кръстева свързването й с разкритията за натиск над журналистите в радиото е недопустимо.

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ

На фона на тези скандални разкрития СЕМ продължава да бави решението си за съдбата на Светослав Костов и изпрати сигнал до прокуратурата с искане за проверка за налагане на цензура и за заплахи към журналисти в БНР. Решението ще бъде ли прекратен мандатът на Костов предсрочно пък остави за другия петък. През това време медийните надзорници ще се запознават с материалите, предоставени им от журналистите. Междувременно СЕМ ще се задоволи с налагане на глоба на радиото за нарушаване на лицензията, която го задължава да излъчва денонощно и през цялата година. По време на срещата вчера нито един от членовете на регулатора не направи предложение оставката на Костов да се постави на обсъждане и да се гласува. Въпреки всички разкрития на журналистите надзорниците не бяха сигурни дали имат основания да разгледат хипотезата за уволнение на директора. Те предпочетоха да се допитат до правния си отдел, чийто шеф даде становище, че такова основание няма. Междувременно представителят на президента Румен Радев – Ивелина Димитрова, призова Светослав Костов сам да подаде оставка. Той обаче засега не прави такива постъпки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари