Скандал: Мохамед бил светиня за 1.8 млн. българи

0
Скандал избухна в парламента заради споменаването на името на пророка Мохамед
Скандал избухна в парламента заради споменаването на името на пророка Мохамед Видео: Novini.bg

Скандал избухна в парламента заради споменаването на името на пророка Мохамед.

Скандалът избухна по време на дебатите по ратификацията на споразумението за създаване на команден център на НАТО у нас, предаде репортер на Новини.

По повод противопоставянето на "Атака" Йордан Караджов от Реформаторския блок каза от трибуната на НС, че хората на Волен Сидеров четат текста на споразумението "както дяволът чете Евангелието и Мохамед би чел Библията". Водещият заседанието, Иван Иванов веднага му спря микрофона.

Това предизвика острата реакция на ДПС.

"Искаме извинение. Мохамед е светиня за 1.8 млн. българи, изповядващи исляма. Не може да го сравнявате със Сатаната", скочи Хюсеин Хафъзов. Той поиска и наказание за колегата си Караджов. "Тук не е молитвен дом, колегата просто използва метафора", защити Караджов Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

"Това изказване беше грозна постъпка и всеки, който премълчава този факт се съгласява с подобно поведение", включи се Мустафа Карадайъ. Той обясни, че парламентът трябва да реагира на подобно поведение независимо кой е депутатът.

"Ако и аз имам такова отношение към религията на другите, направете ми забележка. Не мога да знам какво ще каже всеки от депутатите, но виждате, че направих забележка", обясни Иван Иванов.

В кулоарите Йордан Караджов каза, че е използвал метафората не като религиозна провокация, а повече като ирония към "Атака".

"Неволното споменаване на Мохамед се превърна във взривател на настроения, които те носят в тях. ДПС се превърнаха в религиозна партия с реакцията си", коментира Караджов. Той бе категоричен, че Народното събрание е светско място и не смята да го превръща в религиозен храм, а свободата на словото трябва да стои преди религията.

Караджов обяви, че няма да се извини, защото не е казал и дума, за да поднесе извинение. Той подчерта, че има много приятели мохамедани, ходя и на техните празници.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари