"Ситуацията с Ковид е доста критична": Реанимацията в УМБАЛ "Медика" е запълнена на 100%

0
Ковид отделението с по-леките случаи – на 80%
Ковид отделението с по-леките случаи – на 80% Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Много лечебни заведения работят на пълен капацитет и вече се задъхват заради нарастващия брой приети в болница с Ковид-19.

В УМБАЛ "Медика" в Русе разполагат с общо 87 Ковид легла. Реанимацията вече е запълнена на 100%, а Ковид отделението с по-леките случаи – на 80%.

"Има непрекъснато прием, и то доста интензивен в последната седмица. Изписването не става толкова бързо, тъй като по-бавно се възстановяват. Доста по-критична е в момента ситуацията спрямо предходната вълна", коментира пред Bulgaria On Air специализантът по кардиология д-р Маринела Томова.

Болницата в Силистра също работи на максималния си капацитет. Там обаче има и друг проблем – в града няма Ковид сектор и пациентите с по-леки симптоми се консултират основно по телефона.

"Те изпускат важния момент, когато може да се помогне с лекарства. Първите фази са много важни. Те идват влошени и оттам нататък това води до много проблеми, които са свързани със скъпо лечение", обясни директорът на МБАЛ - Силистра д-р Васил Славов.

От ръководството на болницата вече са предложили създаване на Ковид кабинет в доболничната помощ.

"Аз им предложих да дойдат при нас – всички от доболничната помощ. Ще им дадем последните протоколи. Много добре се вижда какъв е правилният терапевтичен подход, а именно да се наблегне на противовирусните лекарства", посочи медикът.

За разкриване на Ковид зона в Силистренско се работи от септември. Проблемът към момента няма решение и поради недостатъчния капацитет на лечебните заведения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук