Сирия нанесе тежък въздушен удар на "Ислямска Държава" в Палмира

0
Самолети на сирийската армия са започнали една от най-тежките бомбардировки над Палмира
Самолети на сирийската армия са започнали една от най-тежките бомбардировки над Палмира

Самолети на сирийската армия са започнали една от най-тежките бомбардировки над Палмира от началото на гражданската война преди повече от четири години, съобщи BBC.

Според Сирийската обсерватория за правата на човека правителствените войски са нанесли най-малко 25 удара по контролирания от „Ислямска държава“ град и са убили 26 души, сред които 12 джихадисти.

Групировката превзе града, включен в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО и взриви част от емблематичните исторически обекти в него, включително двата най-големи храма.

Според ръководителят на ЮНЕСКО Ирина Бокова систематичното разрушаване на града представлява военно престъпление.

Групировката вече унищожи няколко исторически обекта от епохата преди исляма в Ирак.

Според Обсерваторията армията е извършила въздушни удари и в Идлиб, където са загинали 17 цивилни.

Градът е една от крепостите на джихадисткия алианс, който нарича себе си „Армия на завоеванието“.

Според сирийски военни източници, цитирани от Reuters, армията използва нов тип изключително точно оръжия, доставени от Русия.

На 18 септември министрите на отбраната на САЩ и Русия проведоха телефонен разговор за пръв път от повече от две години, за да обсъдят кризата в близкоизточната страна.

Часове преди това държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че очаква в най-скоро време да започнат директни разговори между Вашингтон и Москва за намиране на политически изход от гражданската война.

Щатите твърдят, че Русия изгражда собствена военновъздушна база в Сирия, докато президентът Башар ал-Асад губи позиции в борбата с различни бунтовнически групировки, които искат свалянето му от власт.

Последните въздушни удари идват само ден, след като сирийски изтребители бомбардираха Рака, която е столица на „Ислямска държава“ в Сирия.

„През последните два дни режимът засили въздушните си нападения срещу райони, контролирани от групировката“, заяви говорителят на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдел Рахман.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари