Синдикатите нямат намерение да вдигат стачка

1
Призивите за национална стачка нямали общо със законодателството
Призивите за национална стачка нямали общо със законодателството Снимка: БГНЕС

Социалната област е в основата на протеста, заяви пред репортери в министерския съвет президентът на КНСБ Пламен Димитров

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова каза, че протестът има социални корени и е резултат от това, че мерките се забавиха, не стигнаха до нуждаещите се, но детонаторът беше случилото се миналата седмица.

"Напрежението вече не е толкова социално, колкото прокурорско, а това не е по нашите теми", допълни тя.

По думите на Пламен Димитров автентичното право на протест трябва да бъде непременно гарантирано на всички, които са излезли сами на улицата и знаят за какво са там.

"Базата за протеста е социалната област и в това, че през всички тези месеци беше нагнетено допълнително напрежението с неразумни и непремерени действия от страна на министерствата и ведомствата, свързани с мерките", каза лидерът на КНСБ.

"Имам своите обяснения за тези млади хора, които са на улицата, и всички ние трябва да им симпатизираме, защото те искат по-добър живот и няма как да не се асоциирам с това, защото всички искаме по-добър живот в България", заяви Пламен Димитров.

Той посочи, че КНСБ е категорично против насилието, каквото и да е и откъдето и да идва - от футболни фенове, платени агитки или от полицията. Насилието трябва да бъде избегнато и това е апел към всички партии и институции, заяви Димитров.

Според президента на КНСБ властта трябва да чуе какво казват автентичните гласове на младите хора. По думите му част от исканията са неизпълними, като тези за конституционна реформи, но има и изпълними, свързани с икономическите мерки, и някои министри - като здравния и икономическия, трябва да кажат директно защо не са отговорили на очакванията на хората.

"Много лица има този протест, има и опозиционни лидери, на които не им е мястото там, те трябва да се борят на изборите като агитират нормално и като спечелят съответните гласове", посочи Пламен Димитров. По думите му манипулациите и опитите за провокации трябва да бъдат осъдени, а те стават от различни хора, които имат други интереси от болшинството на протеста.

Пламен Димитров припомни, че в България национална генерална стачка като понятие няма.

В КТ "Подкрепа" няма обсъждане на тази тема, синдикатът се състои от десетки хиляди работници и няма как едно управленско звено да вземе решение от името на всички тях, каза икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Тя допълни, че стачка означава спор между работника и работодателя, тя се прави, когато работниците в едно предприятие решат да я правят и съберат 50% от подписите, независимо дали всички служители са част от синдикалната организация или не. Според нея това е изключително рестриктивно българско законодателство, което "натиска лудите глави" и не дава толкова широки възможности за стачка.

"Във Франция при национален призив на националните синдикати всеки работник може да излезе да стачкува, в България не е така", посочи синдикалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари