Симптом на какво е избиването на студена пот по време на сън?

1
5 случаи, при които е наложително да се прибегне до медицинска помощ
5 случаи, при които е наложително да се прибегне до медицинска помощ Снимка: Shutterstock

В повече от случаите студената пот не е особено тревожен сигнал – тя се появява в ситуации на напрежение, риск или опасност и след това изчезва

Нощното студено изпотяване също обикновено не е повод за безпокойство, но в някои случаи е възможно да е симптом на състояние, което налага лечение.

Мнения по въпроса споделят д-р Кларис Безера и на д-р Гонзало Рамиреш, предаде Actualno.

Наложително е да се прибягва до медицинска помощ в следните случаи:

1. Ако нощното студено изпотяване е често или прекомерно.

2. Задушаване по време на сън.

3 Наличие на треска или втрисане.

4. Наличие на кашлица.

5. Загуба на телесно тегло.

При хора с ХИВ или лимфом е възможно нощното изпотяване да е признак, че заболяването прогресира и е важно да информирате своя лекар. Също студеното изпотяване нощем може да е признак и на друго здравословно усложнение: хипотония, хипогликемия, шок, стрес. Когато такъв симптом се повтаря или е много силен, е за препоръчване да потърсите лекар, за да се прецени дали има някакъв проблем, който може да е в основата, и да стартирате подходящото лечение.

Някои от най-обичайните причини

1. Хипогликемия. Хипогликемия имаме, когато нивото на кръвната захар се смъкне под нормалното и причинява симптоми като главоболие, студена пот, замъглено зрение, припадъци, слабост, умствено объркване, неразположение, сънливост, гадене. Какво трябва да сторите: човекът още при първите признаци на хипогликемия трябва да седне и да консумира продукти, богати на захар или лесно смилаеми въглехидрати - плодови сокове, торти, пасти, бонбони. Ако симптомите продължат или човекът припадне, малко захар се поставя под езика му и се завежда за медицинска помощ в спешно отделение.

2. Ниско кръвно налягане. При поява на артериална хипотония, по-популярна като ниско кръвно налягане, може да възникне намаление на кислорода, захранващ мозъка и други органи – а това може да причини не само студена пот, но също и сърцебиене, замайване, замъглено зрение, слабост, бледност, припадък, неразположение. По време на хипотонична криза човек трябва да повдигне краката си така, че да са в позиция над тялото, и да пие течности.

3. Безпокойство и стрес. В такива ситуации тялото реагира, като отделя студена пот, главно в подмишниците, по ръцете, челото, краката. Към тези симптоми лицето, страдащо от безпокойство, може да изпита още неразположение, мускулно напрежение, повръщане, гадене, тремор и сърцебиене. Когато спи, организмът реагира също чрез отделяне на студена пот.

4. Намаляване на кислорода. При хипоксия - по-малко снабдяване с кислород на организма, и при симптоми като студена пот насън, но и в будно състояние, задух, слабост, трябва да потърсите лекар веднага, щом ги усетите. Нощно студено изпотяване поради слабо снабдяване с кислород може да е налице, когато кръвообращението е лошо; при отравяне; на височина повече от 3000 метра; в случаи на анемия или белодробни заболявания.

5. Обща инфекция. Инфекция от гъбички, вируси или бактерии, която засяга различни части на организма, може да причини висока температура, студена пот, спад на кръвното налягане, тахикардия, тремор.

6. Шок. По време на състояние на шок заради алергична реакция, голяма травма, злополука или удар, е възможно да спадне нивото на кислорода, което може да провокира признаци като бледност, студено изпотяване, ускорен пулс, повръщане, замаяност, слабост или тревожност. Ако почувствате, че човекът е изпаднал в шок, независимо насън или в будно състояние, се налага бързо да потърсите медицинска помощ.

*Внимание! Статията е само информативна и не може да служи като ръководство за самолечение. Съветвайте се с лекар!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари