Симеон Славчев: Правителството и ЦИК умишлено саботираха машинното гласуване

0
Освен ЦИК оставка незабавно трябва да подаде и цялото правителство
Освен ЦИК оставка незабавно трябва да подаде и цялото правителство

Освен ЦИК оставка незабавно трябва да подаде и цялото правителство

Лидерът на партия МИР пусна сигнал до прокуратурата и ДАНС за съмнения за убийството на създателят на българската машина за гласуване инж. Александър Чобанов

Изборите са част от националната сигурност на България, която е застрашена от всички действия и бездействия на правителството и ЦИК. Нещо повече - свидетели сме на умишленото саботиране на машинното гласуване от страна на правителството и ЦИК, за да може то да бъде премахнато и изборите да се провеждат само с хартиени бюлетини, които изборните комисии могат спокойно да допишат или да ги направят невалидни, както напълно необезпокоявани направиха на тези местни избори. Така председателят на партия МИР Симеон Славчев коментира всичко случило се с отмяната на машинното гласуване за местните избори.

„Машинното гласуване освен че е доказа своята ефективност чрез премахването на невалидните бюлетини, то намали драстично и купения вот. Единственото нещо, което остана да се направи, за да може машинното гласуване да е на 100 % ефективно, е да се премахне субективният фактор и възможността за манипулация и подмяна на вота на българските граждани. За да се случи това от години партия МИР предлага в Изборния кодекс да запише, че машинният протокол става финален протокол на всяка една секционна избирателна комисия. Така ще се премахне субективния фактор при ръчното написване на протокола, където волно или неволно могат да се допуснат грешки, които да доведат до подмяна на вота на българските граждани. Друго задължително условие е хартиените разписки, които машината издава при гласуването, задължително да се преброяват в края на изборния ден и да се сравнят с машинния протокол“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че машинното гласуване е единственият начин да се проведат честни и прозрачни избори и да се спре подмяната на вота, но за да се случи това според него е необходимо да се въведе истинско машинно гласуване, а не както е се проформа и полвинчато.

„Въпреки опитите на политици, анализатори, членове на Министерски съвет и ЦИК да саботират машинното гласуване с цел да го премахнат напълно, ние от партия МИР продължаваме да настояваме, че машинното гласуване е единственият възможен вариант на този етап в България да се проведат честни избори. Но за целта трябва да се въведе и проведе истинско машинното гласуване, каквото до момента в България не е провеждано. Разбира се важни са и машините с които се провежда машинното гласуване. Тук е мястото да припомня, че екип от Националното училище по роботика, начело с нейния създател и ръководител инж. Александър Чобанов в рамките на две години изучиха целия световен опит в областта на машинното гласуване. И на тази база разработиха българска машина за гласуване, която няма недостатъка на всички други машини, а именно да има непрекъсната връзка с външния свят и така може да бъде манипулиран вота чрез софтуера или чрез вече познатите на всички ни хеш кодове. Българската машина за гласуване има четири непробиваеми защити като твърда памет, флаш памет, машинни разписки и машинен протокол, които ако се използват едновременно не могат да бъдат пробите и никой не може да подмени или да повлияе на вота“, това каза още Симеон Славчев.

Според него цената на българската машина за гласуване е била 1900 евро и е било напълно излишно да се похарчат милиони левове за компрометираните венецуелски машини, които правителството на Бойко Борисов е закупило, въпреки негативното мнение на всички експерти за тях.

„За огромно съжаление инж. Александър Чобанов внезапно почина, като негови близки и познати твърдят, че това не е случайно, а е във връзка с неговата разработка на доказано непробиваемата българска машина за гласуване. Във връзка с тези съмнения пускам сигнал до прокуратурата и ДАНС за разследване на евентуално убийство на създателят на българската машина за гласуване“, заяви още председателят на партия МИР Симеон Славчев. Той предложи да се проведе Национална кръгла маса за честни избори, в която участие да вземат освен експерти, но и всички участници и заинтересовани страни в изборния процес.

„Необходимо е да се извършат промени в Изборния кодекс, които да гарантират честността на вота, но това трябва да стане задължително след широк експертен и обществен дебат по темата. Време е да се приеме изборен закон, който да бъде устойчив и който да не се променя от всяко следващо парламентарно мнозинство така, както му е изгодно на него. Време е в България да се въведе и проведе истинско машинно гласуване с български, а не с венецуелски машини“, заяви още Симеон Славчев.

Той допълни, че е крайно време ЦИК да бъде експертен, а не политически орган, какъвто е в момента. Лидерът на партия МИР поиска и всички членове на районните и на секционните избирателни комисии да бъдат обучени и сертифицирани и да не са на партийно-квотен принцип.

„Освен ЦИК оставка незабавно трябва да подаде и цялото правителство, защото те пряко отговарят за организирането на изборите в страната, а както цяла България видя се провалиха с гръм и трясък. Самият факт, че зам.-министър си позволи незаконни действия, за които все още нито е понесъл политическа, нито наказателна отговорност е достатъчно показателен за всичко, което се случва в държавата. Днес 34 години след началото на прехода можем спокойно да кажем, че той ще свърши когато в България се проведат честни избори и когато се върне доверието в изборния процес, а от там и в легитимността на избраните национални и местни органи на власт“, заяви още Симеон Славчев. Той призова цялото българско общество да бъде непримиримо към всичко, което се случва в момента в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари