Симеон Матев: Почти цяла седмица ще се радваме на хладно лято

0
Сутрешните температури ще паднат до 10 градуса, обясни климатологът
Сутрешните температури ще паднат до 10 градуса, обясни климатологът Снимка: БНР

Опасност от гръмотевични бури

Почти цяла седмица ще се радваме на хладно и свежо лято. Във вторник ще е по-студено, но дори тогава температурите ще са около 24-30 градуса. Ще имаме няколко по-хладни дни, като сутрините в сряда, четвъртък и дори в петък ще създават дискомфорт, защото на места температурите ще паднат до 10-12 градуса - в Софийско, Пернишко, а в Самоковско и малко по-ниски. В останалата част на страната стойностите на температурата ще са от 12-13, до 18-20 градуса по морето, каза климатологът д-р Симеон Матев, от катедрата “Климатология, хидрология и геоморфология” при СУ “Св. Климент Охридски”, предаде “Труд news”.

В момента над страната преминава студен атмосферен фронт, по линията на който се развива мощна купесто-дъждовна облачност, като на места част от тези интензивни явления е т. нар. “шквал”, което представлява внезапно усилване на вятъра, каза д-р Симеон Матев. Той посочи, че шквалът се характеризира с внезапен, но много силен порив на вятъра, който за секунди може да достигне скорост от 50-60 км/ч. Лятото си продължава, до сега имахме необичайни дори за лятото горещини и това захлаждане по-скоро ще нормализира температурите, каза д-р Матев.

Шкваловите линии понякога са опасни, защото от чисто инженерна гледна точка, част от материалите на инфраструктурата не издържат при това внезапното усилване на вятъра.

Измерените количества валежи от нощта срещу неделя не са значителни, въпреки че на места в Югозападна България достигнаха до 45 л/кв. м. С изместването на студения фронт на изток дори ще има места, които ще останат незасегнати от валежните процеси, но ще има временно заоблачаване и засилване на вятъра.

При преминаване на такъв род фронтални системи е нормално да има големи разлики на малки отстояния и в силата на бурята. “Дори в София се получиха големи разлики във валежите, без значение, че фронталната линия е една. В северните квартали паднаха над 20 литра на квадратен метър, в централните райони измерените количества дъжд бяха 15-18 л/кв. м, а в “Младост” - само 6 л/кв. м”, даде пример Симеон Матев. Климатологът предупреди през следващите дни да бъдем особено внимателни при гръмотевични бури, защото средно на година у нас умират по 10 души, поразени от мълнии.

Села и квартали останаха без ток за час

54 ракети срещу градушки спряха ледени късове

Общо 54 ракети бяха изстреляни в неделя от полигона за борба с градушките, за да намалят щетите от бурята в Сливен и района. За минути проливен дъжд и силен вятър с над 70 км/час прекърши дървета и клони в Сливен и по пътя към близкото село Чинтулово, съобщиха от общината. Стихията удари града около 12 на обяд в неделя.

За 10 минути се изляха 11 литра на квадрат. В село Злати войвода падна за кратко градушка.

Получени са сигнали за наводнени приземия, екипи на пожарната източват водата. За около час прекъсна тока в големия жилищен комплекс “Сини камъни”. Електричеството спря и в село Ковачите, аварийни екипи бяха изпратени на място. Няма данни за пострадали хора.

В Хасково също силният вятър събори дървета, но количеството дъжд е едва 4 л/кв. м. Силна буря се заформи близо до Ямбол и до Стара Загора.

Шест сигнала за паднали дървета бяха подадени в Симеоновград, нанесени са щети на паркирани автомобили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари