Силно замърсяване на приток на река Камчия

1
За установеното замърсяване е връчен Акт за установяване на административно нарушение на шуменското общинско предприятие "Чистота"
За установеното замърсяване е връчен Акт за установяване на административно нарушение на шуменското общинско предприятие "Чистота"

 

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Шумен установи превишения в емисионните норми на водните проби на Регионалното депо за неопасни отпадъци /РДНО/ в града, съобщава БТА

Наличие на значително замърсяване показват резултатите от изследваната проба на повърхностни води от дерето, приток на река Камчия, при моста във войсковото стрелбище в шуменския квартал "Дивдядово", след точката на заустване - на смесен поток отпадъчни води на РДНО.

От анализираните вече основни физико-химични елементи за качество е констатирано влошено състояние на повърхностните води по 15 показателя. Установените превишения в концентрациите на металите са много над стандартите за качеството на околната среда, сочат резултатите от пробите на Басейновата дирекция "Черноморски район". Превишения в емисионните норми показват и анализите на водните проби от отпадъчни води на РДНО, взети по заявка на РИОСВ - Шумен, уточняват от пресцентъра й.

След резултатите от водните проби, днес е съставен и констативен протокол, с който са дадени предписания на общинското предприятие "Чистота" - за прекратяване заустването на непречистени отпадъчни води, а на Община Шумен - за почистване на руслото на дерето от наноси, отложения и утайки, образувани от заустването на инфилтратни води, съобразно затруднения достъп до дерето в посочения участък.

За установеното замърсяване е връчен Акт за установяване на административно нарушение на шуменското общинско предприятие "Чистота", като предстои да бъде внесено и искане за образуване на наказателно постановление по Закона за водите, който предвижда санкция в размер от 2000 лв. до 10000 лева, допълват от пресцентъра на екоинспекцията в Шумен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари