Силно българско участие на световното първенство по силов трибой

3

Четиримата състезатели постигнаха успехи в едно от най-престижните състезания

Четирима българи представиха България на световното първенство по класически силов трибой (без екипировка), което се проведе от 23 септември до 3 октомври в Халмстад, Швеция. 

Състезанието се организира и провежда ежегодно от International Powerlifitng Federation (IPF) - едно от най-престижните състезания, известно със стриктните си правила и висок стандарт. На него се събират състезатели от цял свят за да премерят сили в три основни движения - клек, лег и тяга. Награждават се както отделните движения, така и сборът от тях. 

Първият наш състезател - Ясен Георгиев от гр.Хасково се състезава в категория до 105кг. За младежи до 23г., където той успя да клекне с 270кг, успя да бутне 190кг на лежанка и да издърпа 280кг тяга. Общ трибой от 740кг макар и много добър му донесе 6-то място от общо 12 участници.

Второто българско участие - Иван Георгиев също от гр.Хасково взе участие в тежка категория до 120кг. за юноши до 18г. Въпреки крехката си възраст 113 килограмовия 16-годишен българин клекна с 200кг поради контузия, след което направи 3 поредни световни рекорда на движението вдигане от лег със следните опити - 190кг, 202.5кг и 207.5кг. След този колосален успех, той завърши участието си с мъртва тяга от 290кг, което го класира на 2-ро място в общото класиране с трибой от 697.5кг.

В категория до 93кг за мъже - често смятана за една от най-трудните за покоряване участваха Емил Кръстев и Теодор Радев.

Рамо до рамо двамата дадоха всичко от себе си като пръв излезе Теодор и записа клек от 270кг, за жалост това му беше единствения успешен опит в движението. Емил направи три успешни опита, като най-тежкият от тях беше на исполинските 300кг (2-ро място на движението). На движението вдигане от лег Радев отново направи един успешен опит със 195кг. Емо повтори успеха си и на лежанката, където избута 220кг, като само един състезател вдигна повече от него. На тягата Теодор дръпна 305кг, но в негов стил вторият му беше неуспешен. Той обаче се върна за трети опит на 325кг и като по чудо ги вдигна и зае 4-та позиция на тягата и крайното класиране с трибой от 790кг. Емил Кръстев също отвори с 305кг, направи успешно издърпване на 317.5кг и за последния си опит поиска 337.5кг за да се класира на второ място в общото класиране. За съжаление те бяха непосилни в този ден, но все пак успя да стъпи на подиума с тотал от 837.5кг и 3-то място от общо 20 състезатели, като това за него е дебют при мъжете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари