Силният вятър е отнесъл и покрива на Онкодиспансера

0

Институции и депутати се включиха в общинския щаб за овладяване на щетите от бурята в Русенско

Представители на „Пожарна безопасност и защита на населението“, общинските  предприятия и звена, и фирми, които се включват в разчистването на Русе след тежката буря от тази сутрин, бяха събрани на щаб при кмета Пенчо Милков. В него се включи и областният управител Анатоли Станев , както и депутатите от 19 МИР Крум Зарков, Светлин Стоянов и Димитър Недялков.

Явлението, което наблюдаваме, се нарича „супер клетка“, обясни експертът от Метеорологична обсерватория-Русе към Националния институт по метеорология и хидрология Емил Иванов. Той  припомни, че за интензивни се считат валежите до 10 л./ кв. м за час, а в Русе това количество е паднало само в рамките на 5 минути тази сутрин. Тогава станцията при Русенския университет е отчела 38 л./кв. м, а тази при Флотската кула 20 л./кв. м. Пороят е бил в съчетание и с опасния и много бърз вятър (над 20 м/с) „шквал“, който непрекъснато променя посоката на движението си.

Синоптичната обстановка остава усложнена, посочиха от обсерваторията. Налични са неустойчиви въздушни маси, които пораждат поройни валежи. Не са изключени силни гръмотевици и градушки. След подадено заявление синоптиците могат да издадат на гражданите документи за обективната метеорологична обстановка, които да послужат при съдебни искове.

Директорът на ПБЗН ком. Валентин Красналиев поясни, че към 12 ч. днес от телефон 112 са постъпили 241 сигнала за наводнени мазета, избени помещения и подземни гаражи, паднали дървета и ламарини от сгради. От службата заявиха, че имат нужда от електрически помпи за отводняване, които да заменят атмосферните, тъй като задимяват помещенията при използване на закрито.

Директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова информира за състоянието на различните здравни, образователни и културни институции, както и социалните услуги, които се предоставят в Русе. Силният вятър е отнесъл покрива на хранилището на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, а музеят на Калиопа и на Баба Тонка са със счупени стъкла и течове. Голям теч има и в сградата на Градската художествена галерия. Комплексният онкологичен център също е с отнесен покрив.

Областният управител Анатоли Станев информира, че освен в Русе, щети има и на територията на Иваново.

Кметът Пенчо Милков обяви, че след нормализиране на ситуацията Общината ще потърси помощ от държавата за нанесените щети от Фонда за бедствия и аварии. 

Готови сме да съдействаме, за да получат засегнатите райони помощ от държавата. Колкото по-прецизно се подготви документацията сега, толкова по-голям е шансът е да получат обезщетение“, заяви Крум Зарков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    съветски бетон
    как ги правят тия сгради с 2 години гаранция
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари