Швеция - тук не си говорим с непознати

2
Шведите са изработили цяла система от привички, за да избегнат празните разговори. Една от тях е поглед, забит в екрана на смартфона
Шведите са изработили цяла система от привички, за да избегнат празните разговори. Една от тях е поглед, забит в екрана на смартфона

В култури като българската да започнеш небрежен разговор с непознат не е нещо необичайно и дори може да доведе до дълготрайно приятелство

Така е и в редица други южноевропейски държави, където непознати спокойно обсъждат времето например.

В Швеция обаче подобно нещо не може да бъде видяно.

Там дребните разговори се наричат още "мъртви" разговори, тоест диалози, които не носят нищо на участниците в тях като информация или като емоция, пише webcafe.

Причината е, че за шведите комуникацията се води за обмяна на данни и споделяне на ценни мисли и чувства, а не за празнословия.

Те са напълно наясно, че подобно отношение допринася за всеобщото виждане, че са студени, недружелюбни и не стават за сприятеляване.

Пред "The Local" млада жена от Стокхолм споделя, че не вижда никакъв смисъл да казва "Здрасти" на своите съседи, защото го намира напълно излишно и дори смешно.

Тя, както и огромен процент от шведите не се интересуват дали поведението им ще ги накара да изглеждат неприветливи или невъзпитани. И не че не могат да поздравят или да отбележат, че днес е слънчево - просто не намират значение в това. Шведите са сериозни и делови хора, които ценят времето си.

Затова и са разработили цяла система от социални привички, които да им помагат да избягват небрежните разговори.

Ако се чудите защо никой не ви гледа в очите, това е заради правило номер едно - никога не гледай непознат в очите.

Поглед, забит в пода или в екрана на смартфона, е един от най-лесните начини, по които шведите избягват да приказват с непознати. Същото се отнася за дистанцията, която фанатично спазват от околните и която е доста сериозна, независимо дали има пандемия и дали някой налага въпросната дистанция.

Дори и да познавате бегло човека и да сте се поздравявали няколко пъти, защото сте съседи или състуденти, не очаквайте по-радушно отношение. Най-много да получите някое вежливо "Добър ден", след което ще ви отминат, посочват от "Би Би Си". Нищо лично, в Швеция е така.

При положение, че сте завързали разговор, но събеседникът ви все по-често поглежда в телефона си, това е деликатен знак да се оттеглите и да не му досаждате повече. Специалистката по комуникации Ели Едуардсън отбелязва пред "The Local", че подобно нещо също не бива да бъде възприемано като обида.

Постепенно дори чуждестранните студенти и повечето мигранти развиват до съвършенство таланта да избягват зрителен контакт и да се правят, че не виждат околните.

И все пак, дребните разговори се случват и в Швеция, само че има теми, които са абсолютно табу.

Има въпроси, които даже и най-близки приятели не обсъждат, а да ги подхванете с някой, когото току-що сте срещнали, може да доведе до пълна комуникационна катастрофа.

Подразбира се, че религията и политиката са вън от обсъждане, както и пари, кариерна позиция и имуществен статут. В същата графа обаче учудващо за мнозина чужденци попадат и теми като храна и алкохол.

Жената от Стокхолм, която разговаря с "The Local" и която предпочита да запази анонимност, уточнява, че е недопустимо да погледнете в нечия пазарска торба и да кажете нещо от сорта на "О, виждам, че си купил кайма и питки, май ще хапваш бургери..." или "Ооо, тук има две бутилки вино, май тази вечер ще си пийнеш здраво...".

В държава, в която дискретността е издигната в абсолютен култ, такива подмятания звучат почти като богохулство.

"Студени хора, студен климат", ще си кажат някои, но всъщност шведите ще откликнат веднага, ако имате нужда. Само че ще го направят, без да си говорят с вас дали днес ще вали.

"Практична нация, практични хора", ще ви кажат те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Хубаво е да си по майчинство. Събудиш се сутрин, па си направиш кафенце, вечерта седнеш, изпиеш го.

Харесай Дунавмост във Фейсбук