Швейцарски професор обвини Марияна Николова в плагиатство

3
Вицепремиерът изненадващо става доктор по "киберетика" в УниБИТ
Вицепремиерът изненадващо става доктор по "киберетика" в УниБИТ

Вицепремиерът изненадващо става доктор по "киберетика" в УниБИТ

Преподавателят по “Систематична теология / Етика” в Университета в Базел проф. Кристоф Щюкелбергер се натъкна на свои публикации, дословно преписани в докторската дисертация на министър Марияна Николова – без да отбележи ясно, че става дума за чужд цитат, съобщава Булевард България.

Николова ще защити дисертационен труд на тема “КиберЕтика в управлението на информационните процеси при е-управление”, а научен ръководител е дългогодишният ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев.

УниБИТ е публикувал две рецензии и три становища от академични лица, включително – проф. Кристоф Щюкелбергер, преподавател по “Систематична теология / Етика” в Университета в Базел. Щюкелбергер се е отзовал по покана на проф. Гошо Петков от Библиотекарския университет в София.

Швейцарецът е единственият човек от прочелите дисертацията на Николова, който забелязва потенциалния конфликт на интереси поради факта, че кандидатката за докторска степен е “високопоставен политик” заради позицията си на зам.-министър председател, а “тази висока отговорност би могла да повдигне въпроса дали академичната работа е достатъчно независима от политическите ограничения и интереси, или има потенциален конфликт на интереси между обективната академична работа и политическата отговорност”.

Сред темите, които тя обсъжда в дисертацията са: “Блокчейн (blockchain) етика”, “Етика и специални служби (intelligence) в XXI век”, “Могат ли и трябва ли специалните служби да спазват етични правила и норми в киберпространството”, и др.

Описала е и “пораждащ концептуален модел за формиране и развитие на киберетика при управление на информационните процеси при е-Управление” на базата на “Уважение, честност, законност, прозрачност, конфиденциалност, отговорност и обективност”, като е дала примери за “реална и виртуална” приложимост на модела на база на услуги за освобождаване на лица от винетни такси при ползване на републиканските пътища, издаване на лични карти и паспорти, справка по физическо или юридическо лице, издаване на удостоверение за семейно положение и настаняване чрез Booking.com.

През лятото на 2019 г. Николова беше натоварена и с функциите на председател на Съвета по киберсигурност към правителството, а изборът ѝ предизвика серия от критики заради липсата на практическа подготовка в специализирана сфера, която е с ключово значение за националната сигурност. Само няколко месеца по-рано се беше случило изтичането на огромна база с лични данни от НАП.

Тогава Марияна Николова обясни, че се смята за достатъчно подготвена за тази роля, защото “в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card”.

Дисертацията си министър Марияна Николова ще представи на 18 март тази година. Ако защитата мине успешно, тя ще стане поредният висш държавен служител с докторат в УниБИТ, след бившия вицепремиер Маргарита Попова, трима бивши ръководители на ДАНС Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и Константин Казаков, както и серия други бивши служители на средно и висше управленско ниво в системата за сигурност.

Ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев е бивш главен секретар на правителството на Любен Беров, бивш дипломат, депутат и зам.-председател на ПГ от ДПС (1995-1997) и бивш вицепрезидент на “Мултигруп” и бивш сътрудник на II Главно управление на Държавна сигурност (контраразузнаване).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари