Швейцарски доклад: Въздухът в България е сред най-запрашените в Европа

1
Средните измерени нива на запрашеност в България ни подреждат на 55 място от 131 изследвани държави, в които са проследени нивата в над 7300 града
Средните измерени нива на запрашеност в България ни подреждат на 55 място от 131 изследвани държави, в които са проследени нивата в над 7300 града

Средните измерени нива на запрашеност в България ни подреждат на 55 място от 131 изследвани държави, в които са проследени нивата в над 7300 града

Запрашеността на въздуха в България е сред най-високите в Европа, показват данните на световен доклад, публикуван във вторник.

Той се подготвя ежегодно от швейцарския производител на пречистватели на въздуха IQAir, който измерва нивата на качеството на въздуха въз основа на концентрацията на увреждащи белите дробове частици във въздуха, известни като РМ2.5. Годишното му проучване е широко цитирано от изследователи и правителствени организации, посочва Ройтерс, цитиран от Дневник.

За България в доклада за 2022 година се казва, че нивата на фини прахови частици (РМ2,5) превишават средно 3,7 пъти препоръчваните от Световната здравна организация (СЗО) нива. Здравната агенция на ООН преценява като застрашаващи човешкото здраве нива, надхвърлящи 5 микрограма на кубичен метър.

Замърсеността се оценява като средна, като най-високите нива се проследяват в София, а най-ниските от големите градове - в Русе.

Фините прахови частици (РМ2,5) са замърсител на въздуха, опасни за здравето, като повлияват най-вече белодробната функция и влошават медицински състояния като астма и сърдечни заболявания, хроничен бронхит, намалена белодробна функция и причиняват повишена смъртност от рак на белите дробове и сърдечни заболявания.

Основните източници на прахово замърсяване с РМ2,5 са изгорели газове на автомобили, камиони, изгаряне на горива като дърва, мазут или въглища и пожар, както и от реакцията на газове или капчици в атмосферата от източници като електроцентрали.

Къде е България?

В България средните измервани нива подреждат страната на 55 място от 131 изследвани държави в света, където са проследени нивата в над 7300 града.

България е сред най-запрашените страни в Европа, но отстъпва на Босна и Херцеговина, която е на 19 място - и първата, сред държавите от европейския континент. Хърватия е подредена на 37 място, изпреварена от Северна Македония и Сърбия - съответно 31 и 32.

Гърция и Италия са непосредствено преди България с 50 и 51 място сред държавите от ЕС. България е заобиколена от Израел и Гватемала, които заемат двете места преди нея и от Южна Корея и Тайланд, които я следват.

Най-чистата държава в Европа очаквано е Исландия, а в ЕС - Естония, която е на 120 място по прахово замърсяване сред 131 проследени държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари