Щефан Думитрашку: Букурещ е опасен град!

2
Сградите в центъра могат да се срутят и без земетресение, заяви бившият главен архитект на румънската столица
Сградите в центъра могат да се срутят и без земетресение, заяви бившият главен архитект на румънската столица

Сградите в центъра могат да се срутят и без земетресение, заяви бившият главен архитект на румънската столица

Букурещ е опасен град. Много сгради в центъра могат да се срутят и без земетресение, а при трус с магнитуд 7 по Рихтер повечето ще бъдат разрушени, предупреждава бившият главен архитект на румънската столица Щефан Думитрашку в интервю за Диджи23.

Рискът съществува заради бездействието на най-квалифицирания орган за решаване на проблема с безопасността и укрепването на многоетажни жилищни сгради. Преди две години и половина имаше 81 открити строителни площадки в цялата столица на Общинската фирма за комасации и сеизмичен риск. В момента няма нито една", твърди архитектът, предава БТА.

Най-неустойчиви в Букурещ са сградите в района на площад “Унири” до бившия еврейски квартал, тези в стария център и по “Каля Викторией” и булевард “Магеру”. В тази зона се намират повечето от 350 обществено опасни сгради, класифицирани в I клас на сеизмична опасност. Повечето са населени, информира Диджи24 и отбелязва, че случилото се в Турция всява още по-голям страх сред жителите на Букурещ.

Префектът на столицата Тони Гребла твърди че всички общини, включително Букурещ, разполагат с европейски средства за укрепване на сгради със сеизмичен риск, но парите остават неизразходвани с години.

В Букурещ има над 1000 сеизмични сгради, но броят на засегнатите сгради ще зависи от интензивността на земетресението. Измислили са едно понятие, наречено административен капацитет. Бих го заменил с леност. Става въпрос за безхаберието на някои хора в администрацията, които не подготвят добре проектите, за да могат да пристъпят към антисеизмичното укрепване на сградите“, коментира пред Дижди24 Гребъл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари