Ще влезем ли с Празника на розата, в световната съкровищница на ЮНЕСКО?

0
Тази година домакините на Празника на розата имат основание да го очакват с още по-голямо нетърпение
Тази година домакините на Празника на розата имат основание да го очакват с още по-голямо нетърпение

Тази година домакините на Празника на розата имат основание да го очакват с още по-голямо нетърпение.

След прочутата Казанлъшка гробница скоро и Празникът на розата може бъде включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО, предаде Стандарт. Застъпник на идеята този самобитен празник да влезе в списъка на световното нематериално културно наследство, е самият генерален директор на световната културна организация Ирина Бокова.

Идеята се ражда в централата ЮНЕСКО на делова среща с общинската делегация, която гостува за изложбата на тракийските съкровища в Лувъра миналия месец. „Бяхме приятно изненадани от идеята и застъпничеството на г-жа Бокова, но нашият празник наистина няма аналог в света, неговите корени като традиция на един древен поминък – розопроизводството, са още от времето на траките, IV-III в. пр. н.е.“, посочва кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя припомня един показателен пример – ескиз в изящната стенопис на прочутата Тракийска гробница в Казанлък, в който съпругата на тракийския вожд държи в ръката си мускалче с розово масло. Според редица изследователи нашите предци по българските земи освен заради неповторимия аромат, са използвали скъпоценния розов еликсир и розовата вода и като лекарствени продукти. По-късно с тях лекуват раните си и римските легиони, които нахлуват в земята на траките.

Веднага след завръщането си от Париж общинското ръководство е започнало трескава подготовка на документацията, която трябва да покаже, че празникът на розата наистина е уникален и трябва да бъде защитен и пренесен във времето като достояние на човечеството. Това са малко познати факти, свързани с неговата история, спомени на участници, фотоси и видео за празника във времето.

Домакините са поканили Ирина Бокова да се потопи на живо в атмосферата на тазгодишния фестивал на розата и я очакват с нетърпение в кулминационния ден, на 7 юни, заедно с нейния екип. На практика това ще бъде и първата необявена експертиза на ЮНЕСКО за празника. Според генералния директор процедурата по включването му в световното нематериално културно наследство би могла да стартира още в началото на идната година.

Прелюдия към самия празник винаги е бил изборът на Царица Роза. От 1968 година досега този конкурс на красотата и таланта се провежда в Казанлък без прекъсване.

Източник: Силна България
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари