Ще ваксинират децата срещу варицела

0
Същевременно ще отпадне и една от реимунизациите срещу туберкулоза и пневмокок на 11-годишните
Същевременно ще отпадне и една от реимунизациите срещу туберкулоза и пневмокок на 11-годишните

Децата в България да бъдат ваксинирани вече и срещу варицела, както е в редица Европейски страни.

Същевременно, да отпадне и една от реимунизациите срещу туберкулоза и пневмокок на 11-годишните.

Тази промяна в имунизационния календар обмислят в МЗ, съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на дискусия в Регионалната здравна инспекция във Варна, предаде Монитор.

Тя се налага предвид практиката в повечето европейски страни, каза още той пред лекарите и разясни, че ваксината срещу варицела ще е перпоръчителна, но не и задължителна. Той беше категоричен, че родителите от големите градове се дезинформират от неточна информация по отношение на ваксините, която четат в социалните мрежи.

По думите му в момента усилията на Министерството на здравеопазването са съсредоточени върху това да се осигури фактическа, научно обоснована и проверена информация на тези родители, които са против ваксините. По данни на д-р Кунчев годишно в България се правят около 2,2 милиона имунизации. Същевременно, през миналата година са били подадени само 61 информации за нежелни реакции след ваксинация на деца. От тях само при 11 е установено, че може да се търси връзка между ваксината и проявените странични ефекти.

От тези 11 състояния, 10 са преминали, уточни д-р Кунчев. Той обясни, че в повечето случаи дори трудно може да се говори за странични реакции, защото на мястото на убождането се е появило леко зачервяване, подуване или болезненост.

Главният национален здравен инспектор добави, че за година, само при едно дете у нас от 2,2 милиона извършени имунизации е имало съмнение за реална връзка между ваксината и развитите усложнения.

Няма друго лекарство в света, което да бъде така проверявано като ваксините, мерките са драконовски. Производителите на ваксини в света са 3-4 основни компании. Ние на практика ползваме тези ваксини, които се поставят и в Европа, обясни още д-р Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари