Ще успее ли държавата да спаси къщата на Яворов?

0
Стартира търгът за продажбата на къщата-музей на Яворов
Стартира търгът за продажбата на къщата-музей на Яворов Видео: NOVA

Днес стартира търг за продажбата на  къщата-музей на Пейо Яворов в София.

Търси се цена от над 1,6 млн. лева. Дотук се  стига след смяна на собственици на сградата, както и няколко кредита. Причината за търга е, че къщата е била ипотекирана много пъти през годините, предава NOVA.

Новият й собственик Васил Панчев я купува през 2015 г. срещу натрупан дълг от 300 хил. евро Оказва се обаче,  че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния й  собственик- бизнесменът  Володя Лозанов. Това е и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост. 

Обявената цена покрива цялото задължение. Дългът е към физическо лице и към него е присъединена и Националната агенция за приходите”, обясни частният съдебен изпълнител  Мирослав Колев.  Търгът е на 16 ноември. Ако дотогава се постигне извънсъдебно споразумение между собствениците на имота и държавата или общината, тогава търгът може да бъде отменен, обясни съдебният изпълнител.

В последната година директорът на Националния литературен музей е постигнал споразумение със собственика на къщата Васил Панчев, че тя ще бъде музей, а сградата е била ремонтирана, разказа директорът Атанас Капралов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари