Ще стане ли сметката за парно 1000 лева заради цената на природния газ?

0
Експерти прогнозират  покачване на цената на природния газ
Експерти прогнозират покачване на цената на природния газ Видео: NOVA

"Цената на природния газ се определя месец за месец. Трудно е да се определи какви ще са цените през септември. Ако цената за месец май падне, това ще е под политически натиск. Обективно цената би трябвало да се покачи, защото цените на международните борси се покачиха"

 Това каза в студиото на “Здравей, България” по NOVA  Мартин Владимиров, енергиен експерт по Центъра за изследване на демокрацията.

Въпреки неговата прогноза сметката за парно няма да достигне 1000 лева на месец, смята икономистът Евгений Кънев. “Ние сме една от малкото държави в Европа, където бизнесът субсидира потребителя. Това е социална политика, която няма да се промени. Тази цена е спекулация”, каза Кънев.

Според експертите дългосрочното решение е преминаване на втечнен природен газ

“През последните 3 месеца обаче правителството не направи нищо, за да осигури реална диверсификация на доставките на природен газ. Не е вярно, че от януари-февруари сме били готови за такива сценарии”, смята Владимиров, според който България е трябвало да сключи дългосрочен договор с друга компания за 2022г за доставка на природен газ

На въпроса дали е било възможно газохранилището ни в Чирен да бъде запълнено предварително през януари и февруари, експертите казват, че е имало такава алтернатива.

“Можеше да внесем и ние втечнен природен газ, с който да  запълним газохранилището, това щеше да е допълнителен разход, но поне нямаше днес да правим сделки от днес за утре, в които прозира конфликт на интереси и да сме отново 90% зависими от руския газ”, обясни Владимиров. “Това направиха Полша, Румъния и Унгария”, допълни още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Не вярвам
    Най-много да стане 980 лева !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари