Ще се сбъдне ли промяната?

0
Промяната няма как да се случи без участието на статуквото
Промяната няма как да се случи без участието на статуквото Снимка: БГНЕС

Петков, Василев и "Продължаваме промяната" постигнаха сериозен успех на изборите за НС. Желанието за промяна обаче катастрофира в ниската избирателна активност

България проведе трети парламентарни избори за тази година. И макар да се очертава новата политическа партия “Продължаваме промяната” да е първа на вота, промяната всъщност изобщо не е толкова голяма, колкото изглежда, пише Александър Детев в Дойче Веле

Партиите на промяната вероятно ще получат по-малко гласове този път

През юли т.нар. протестен вот се разпредели по следния начин: “Има такъв народ” получиха 23,78% от гласовете, “Демократична България” 12,78%, а “Изправи се БГ! Ние идваме” 5,01%. 

Според първите прогнози сега “Продължаваме промяната” взимат около 24 на 100, ИТН - близо 10%, ДБ – около 7%, а “Изправи се БГ! Ние идваме” няма да са част от следващото Народно събрание. 

Потенциалът на протестните партии да разширят подкрепата си се сблъска челно с избирателна активност, която се очертава да е рекордно ниска. Това означава, че партиите на промяната този път най-вероятно са мотивирали по-малко хора да отидат до урните и да ги подкрепят, отколкото на предишните избори.  

Какви са причините за ниското участие във вота ще една от водещите теми през следващите дни, но е ясно, че провалът на преговорите в предишното народно събрание, умората от продължаващата месеци наред политическа криза и тежката пандемична ситуация са основна част от тях.  

Какво следва? 

Преговорите за сформиране на кабинет се очертават сложни, а 47-ият парламент може да се окаже дори още по-фрагментиран от предишните два, в случай че “Възраждане” попаднат в него. Всички погледи сега са насочени към “Продължаваме промяната”, които вече изявиха готовност да преговарят с БСП, “Демократична България” и “Има такъв народ”. И дори мнозинство евентуално да е възможно и без участието на партията на Слави Трифонов, участие на БСП в преговорите за следващ кабинет изглежда неизбежно.

Промяната няма как да се случи без участието на статуквото. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари