Ще се осмелите ли да опитате доза "Любовен еликсир" в навечерието на Свети Валентин?

1

„Любовен еликсир“ e една от най-очарователните и трогателни любовни истории в оперната литература

Държавна опера - Русе представя едноименната опера на Гаетано Доницети на 9 февруари от 19:00 часа в Голямата зала на Доходното здание.

Когато чуете шедьовъра на великия италиански композитор ще разберете каква е рецептата за най-качествения еликсир на любовта. Научете я, кой знае – скоро може да ви потрябва...

„Любовен еликсир“ e една от най-очарователните и трогателни любовни истории в оперната литература – забавна и нежна, с много комични ситуации, които винаги печелят сърцата на зрителите. Тя е едно от най-красивите и обичани произведения по целия свят, написани в италианския оперно-певчески стил belcanto. Пасторалната атмосфера и героите, събуждащи чувства на умиление и симпатия, превръщат операта в любимо произведение. Най-известна в нея е арията – любовен монолог на Неморино "Una furtiva lagrima".

Композиторът Гаетано Доницети завършва своята творба само за 15 дни! Сюжетът говори за вярата в чудодейни отвари, с помощта на които всеки може да спечели любовта на любимия човек. Още в първата картина се споменава легендата за Тристан и Изолда, където главното действащо лице отново е всесилна любовна отвара. А либретистът Феличе Романи вплита и елементи от сюжета на популярната тогава френска опера „Напитката“.

Режисьор на спектакъла е именития български оперен певец и педагог проф. Павел Герджиков.

На диригентския пулт ще застане швейцарската възпитаничка Вилиана Вълчева.

Като Адина ще се видим и чуем любимата солистка на Русенската опера, сопраното Даниела Караиванова. Тя има елегантно присъствие и покоряваща усмивка, затова ролята ѝ приляга добре, а флиртът ѝ се удава с лекота.

Нейният Неморино ще бъде чаровният тенор Александър Баранов. На него се пада нелеката задача да изгради образ, който преминава през най-разнообразни състояния: от любов до оглупяване, през тромави опити да спечели жената, която обича, до смехотворен прилив на самочувствие, дължащ се на опиянението с „любовен еликсир“ – евтино вино, продадено му от шарлатанин срещу добро заплащане. Ролята на Неморино се отплаща добре на всеки тенор, а прочутата ария Una furtiva lagrima от второ действие на операта предизвиква отново и отново дълги аплаузи от почитателите на опреното изкуство...

Арогантният сержант Белкоре ще бъде представен от атрактивния баритон Добромир Момеков, а като доктор Дулкамара ще се изяви въздействащия бас Момчил Миланов.

Образите им носят до голяма степен комичните елементи в творбата, а Момеков и Миланов имат какво да покажат като актьори, освен че са певци с въздействащи гласове.

В ролята на Джанета ще се превъплъти Анна Карадимитрова.

Билети на каса Опера:

понеделник - петък от 10.00 часа до 18.30 часа и на Grabo.bg

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари