Ще съдят Динко, който реши да пази границата на България

2
Вижте и възмущението на Динко Вълев
Вижте и възмущението на Динко Вълев

Динко Вълев от Ямбол, придобил известност покрай самоинициативата си да пази границата от нелегални мигранти, ще бъде съден.

Вижте и възмущението на Динко Вълев, което той изрази в социалната мрежа.

От официално прессъобщение публикувано на страницата БХК става ясно, че организацията за защита на правата на човека е подала сигнал до прокуратурата във връзка с лицето Динко Вълев, организиращо отряди за залавяне на „нелегални емигранти

От съобщението става ясно, че "Български хелзинкски комитет сезира Прокуратурата на Република България за популяризираната от български медии дейност на лицето Динко Вълев – български гражданин от Ямбол. Името на Вълев придоби популярност в края на февруари 2016 г., след като телевизия bTV излъчи репортаж относно негови „акции“ по залавяне на „нелегални имигранти“, т.е. лица, преминаващи през България в търсене на убежище в страни от Европейския съюз".

Основания за сигнала до прокуратурата са признанията му за извършени от него редица престъпления във връзка с тези граждански арести.

Вълев признава, че е нанасял такива удари по хора, които са били от естество да причинят кървящи рани. Пострадалите са били част от група, включваща мъже, жени и дете, бягащи от Сирия. Вълев ги е принудил да лежат с лице към земята в продължение на час и половина, след като е отправил към тях смъртни заплахи.

От един от репортажите става ясно още, че той е преследвал мъж в продължение на 2 км., преди да го залови. Вълев отправя и редица обидни квалификации срещу бежанците и внушава страх от тях, пишат от БХК.

Според тях Вълев предлага да се създадат доброволни отряди, които да залавят търсещите убежище, преминали на българска територия. Той предлага държавата да заплаща надници за всеки заловен човек.

"Така той не само подбужда българското общество да се отнася със страх, отвращение и неприязън към бежанците и активно да ги отхвърля, но призовава това да става организирано и чрез сила", смятат от БХК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари