Ще поскъпнат ли лекарствата заради новата система в аптеките?

0
Аптеките ще трябва да похарчат 250 и 1500 лева за новите софтуер и електронен четец
Аптеките ще трябва да похарчат 250 и 1500 лева за новите софтуер и електронен четец

Няма да има поскъпване на лекарствата заради въвеждането на системата за верификация в аптеките, уверяват от Българския фармацевтичен съюз.

Председателят на Съюза професор Илко Гетов припомни, че системата на ценообразуване у нас е стриктно регламентирана и се контролира от държавата:

"Не може да се очаква разходите на производителите за верификацията да се отразят на цените на лекарствата. Усещането за по-високи цени се дължи на два фактора-ДДС и на по-ниската платежоспособност на населението ни", казва той пред Дарик. 

Фармацевтите обаче настояват за защитени аптеки, тъй като все още има населени места у нас, в които няма от къде да се закупят лекарства. Последните данни сочат, че около 3600 са работещите аптеки, като в 11 български общини няма аптеки, които да работят със Здравната каса.Проблем е и денонощното обслужване на пациентите в много от големите български градове.

Системата на лекарствоснабдяването е част от националната ни сигурност и е време е да се помисли многопластово за тези обекти, които дават качество на живот. Смятаме, че трябва да се намерят пари за подкрепа на малките аптеки в населените места, които са труднодостъпни или отдалечени от големи центрове, където живеят нископлатени граждани. Всеки гражданин трябва да има еднакъв достъп до лекарства и фармацевтична услуга, включително и денонощна“, е мнението на председателя на БФС проф. Гетов.

Помощ за разкриване на аптеки може да дойде от държавата, общините или чрез публично-частно партньорство, чрез определени стимули от НЗОК, смятат от гилдията. От там все още очакват да бъде изработена национална аптечна карта, която да регламентира разкриването на аптеки чрез демографски и географски критерии.

От съюза напомнят, че въвеждането на директивата за фалшивите лекарствени продукти, е само едно от предизвикателствата пред гилдията. От там са изчислили, че допълнителните инвестиции за софтуер и електронен четец, ще струва на аптеките между 250 и 1500 лева.

В рамките на шест месеца всяка аптека в България ще трябва да разполага с четец и специален софтуер, с който да верифицира лекарството, което продава на пациента.

От гилдията признават, че текучеството на кадри е най-слабо в сравнение с останалите медицински специалисти у нас. Магистър-фармацевтите са 6 504, на средна възраст 48-55 години, като 80% от тях са жени.

Тази година домакин на Деня на съсловната организация на магистър-фармацевтите е Стара Загора.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари