Ще нападне ли Русия НАТО? Въпросът е не дали, а кога

1
Различни сценарии прогнозират военен конфликт - някои след 3-5 години, други чак след 20 години
Различни сценарии прогнозират военен конфликт - някои след 3-5 години, други чак след 20 години Снимка: ЕПА / БГНЕС

Различни сценарии прогнозират военен конфликт - някои след 3-5 години, други чак след 20 години

Европейските политици и военни регулярно говорят за опасността от Русия за членовете на НАТО, а напоследък говорят и за възможна война между Алианса и Руската федерация. Някои прогнозират конфликт след 3-5 години, други чак след 20 години. "Новая газета" описва сценариите, информира Сега.

"Отбрана на Алианса - 2025"

На 14 януари германският таблоид "Билд" съобщи, че разполага със секретен документ на МО на ФРГ. В него става дума, че Германия разглежда сценарии "Отбрана на алианса - 2025", при който Русия смята да атакува алианса идната година. "Това е учебен сценарий, в който крачка по крачка, месец след месец се описва как ще действа Путин и как НАТО ще се защити", описва "Билд" документа.

Според този сценарий, още този февруари Русия ще проведе мобилизация на 200 000 души. Напролет Русия ще започне успешно настъпление в Украйна, а през юни може да отблъсне ВСУ на по-малко изгодни позиции. Месец по-късно РФ ще започне "в началото скрито, а после все по-открито нападение на Запада" под формата на кибератаки и други видове хибридна война, в частност ще започнат да подстрекават етническите руснаци в Естония, Латвия и Литва. Това ще доведе до "стълкновения", които Русия ще използва за предлог за мащабни учения "Запад - 2024" на западните си територия и в Беларус.

След това Кремъл ще прехвърли войски в Калининград, за да завземе Сувалския коридор, който свързва балтийските страни с други членове на НАТО, и да съедини Калининград с Беларус. След това на тази територия ще започне "граничен конфликт" и "безредици" с много жертви. В сценария се отбелязва, че на практика Русия ще повтори на натовска територия нахлуването си в източна Украйна през 2014.

Това ще се случи след изборите за президент на САЩ, когато там вероятно ще има процес на предаване на властта. По време на заседанията на Съвета за сигурност на ООН Русия ще обвини Запада в подготвяно нападение на Русия.

През януари 2025 г. на специално заседание на съвета на НАТО Балтийските страни и Полша съобщават за "растяща заплаха от страна на Русия".

"В деня Х, според секретния документ на Бундесвера, главнокомандващият на НАТО ще заповяда 300 000 войници да бъдат дислоцирани на източния фланг, от които 30 00 войници на Бундесвера", се казва в "Билд". И през лятото на 2025 г. може да почне войната. Как ще завърши този конфликт, авторите не съобщават. МО на ФРГ отговори на "Билд", че разглеждането на различни сценарии, дори и най-малко вероятните, е обичайно занимание във военното дело.

И преди публикацията на "Билд" се говореше за руската опасност.

През ноември 2023 г. Германското общество за външна политика (DGAP) заяви, че имперските амбиции на Русия представляват "най-сериозната и пряка заплаха за НАТО". Според сметките на експертите, след като приключат интентензивните боеве в Украйна, на руската армия ще са нужни от 6 до 10 години да се възстанови.

"За това време Германия и НАТО трябва да осигурят чрез въоръжените си сили възможност за сдържане, и ако се наложи, и битка с Русия. Само така могат да намалят риска от нова война в Европа", смятат в DGAP. Същия месец чешкият президент Петър Павел на среща на "Вишеградската четворка" заяви:

"Не само Чехия, но и НАТО възприема Русия като заплаха номер 1 в Европа, а това предполага реалистична подготовка за тази заплаха. Всички армии се отнасят сериозно към нея и се готвят сериозно за възможен конфликт"

През декември военният министър на ФРГ Борис Писториус каза, че "заплахите на руския президент по адрес на Прибалтика, Грузия и Молдова трябва да се приема съвсем сериозно. Това не е просто дрънкане на оръжие. В края на това десетилетие може да се сблъскаме с опасността. Но през това време ще се готвим".

През януари т.г. той коригира прогнозата си. В интервю за "Тагесшпигел" Писториус заяви, че очаква война с Русия идните пет - осем години.

"Трябва да се отнасяме с внимание към хипотезата, че някой ден Путин ще нападне НАТО", заяви той. Писториус нареди на МО да повиши ефективността на германския военно-промишлен комплекс до април, също така предложи армията да приема лица без германско гражданство.

В края на декември 2023 командващият армията на Нидерландия Мартин Вейнен подчерта, че страната му трябва да е готова за конфликт с Русия. "За да се справим с този конфликт, са ни нужни повече резервисти и доброволци", каза той.

Адмирал Мишел Хофман, началник на щаба на белгийската армия, в интервю на VRT NWS подкрепи нидерландския си колега и също предупреди за възможна война с Русия. По думите му, "Русия премина към военна икономика, езикът на Путин и Кремъл остава нееднозначен". И той не изключва откриването на втори фронт в Прибалтика или Молдова.

През януари 2024 г. министърът на гражданската отбрана на Швеция Карл-Оскар Булин призова сънародниците си да са готови за началото на войната. Той подчерта, че "мирът не е неизменна константа".

"Мнозина говориха за това преди мен, но позволете ми да го направя официално, по-ясно и точно: в Швеция може да започне война", каза той.

"Вижте новините от Украйна и си задайте простия въпрос - ако това се случи тук, имам ли всичко необходимо? Какво трябва да правя?", каза от своя страна главнокомандващият на въоръжените сили на Швеция генерал Микаел Бюден.

Премиерката на Естония Кая Калас смята, че НАТО трябва да се готви за потенциален конфликт с Русия след 3-5 години. Прогнозата ѝ почива на данни на местното разузнаване. Тя отбеляза, че войната зависи и от това дали европейските страни ще останат единни в позицията си за Украйна.

Вчера - 19 януари, министрите на отбраната на Естония, Латвия и Литва подписаха споразумение за единна отбранителна зона на границите с Русия и Беларус. Според плановете, в първата половина на 2025 г. в естонските погранични райони ще бъдат направени 600 бункери.

Ръководителят на военния комитет на НАТО Роб Бауер разшири прогнозата си до 20 години: в такъв период може Русия да започне войната.

"Трябва да осъзнаем, че живеем в състояние на мир, но това не е нещо, което се подразбира. И затова се готвим за конфликт с Русия. Дискусията е далеч по-голяма. Това и индустриалната база, хората, които са длъжни да разберат, че имат определена роля", казва Бауер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    ФАКТ!!!
    "Русофилистик"=БЪЛГАРОФОБ!
  • 3
    10
    До 8
    Да обясниш на русофил истината е благородно,но е безсмислено,губене на време е..
  • 1
    9
    Zтанко
    "Отновая вГазето" пак са фалшива тероруZZшлямска пропаганда! Бахти жалките орки! Живеят в 15-ти век и искат всички останали да не прогресират! Слава Украина!
  • 4
    8
    daskal
    До 2 - То хубаво, че НАТО се разпада, ама не трябва да забравяме, че Русия е победител във Втората световна война, а Германия е победена. Нали така? Надявам се, че и най-върлите русофили няма да го отрекат, макар че те по принцип са безсрамни.
  • 0
    7
    до 6
    Благодаря за комплимента!:) А сега кажи нещо и по статията. Дори хора с твоя умствен багаж понякога имат мнение.:)_
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари