Ще има ли обвинения заради изчезналия асфалт?

0
По информация Велико Желев е упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание
По информация Велико Желев е упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание

По информация Велико Желев е упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание

В София беше задържан собственикът на "Хидростой" Велико Желев. В офиса на бизнесмена на столичния булевард "Цар Освободител" бе извършено претърсване По неофициална информация разследването е за принуда. Какво още се знае по случая предава Euronews Bulgaria.

Припомняме, че Желев е бивш шеф на Агенция "Пътна инфраструктура", а името на дружеството му "Хидрострой" е сред компаниите, получили авансови плащания за строителството на магистрала "Хемус".

Строителният предприемач Велико Желев е задържан по дело за принуда за 24 часа. Това стана след акция на МВР в офиса му в центъра на София на метри от някогашния Царски дворец.

По информация Велико Желев е упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание. Офисът на столичния булевард "Цар Освободител" е бил претърсен в негово присъствие.

Една от знаковите сгради за стара София - бившата централа на ДЗИ на бул. "Цар Освободител", стана собственост на Велико Желев през 2020 година. Той я купи през компанията си "Мавели" за 10,85 милиона евро от вдовицата на убития бизнесмен Емил Кюлев - Весела.

Велико Желев е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е "Хидрострой".

По времето на правителството на НДСВ и ДПС за кратко беше шеф на пътната агенция. Възходът на строителната му империя започна по времето на управлението на правителството на Сергей Станишев, но в топ три влезе по времето на ГЕРБ, след като през 2016 г. придоби свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98", която преименува на ВДХ.

След тази сделка Желев навлезе в пътното строителство. Той изгради Северната скоростна тангента на София за над 150 млн. лв. – обект на гордост и хвалби от страна на бившия премиер Бойко Борисов. Миналата седмица министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че липсва една трета от асфалта на този път с магистрални габарити, след като пред медии взе няколко проби от участъка.

През февруари АПИ изплати дължимото на фирми на Желев свързано с изграждането на магистрала "Хемус". Той спечели строителството на два участъка с обществени поръчки, които бяха пуснати в експлоатация, а в момента строи по схемата с инхаус възлагането от "Автомагистрали" като доставчик на материали и техника.

Часове преди да се разбере за задържането на строителния предприемач, прокуратурата съобщи, че изискала информация за строителството на Северната скоростна тангентата, както и за магистрала "Хемус".

Разследването по "Хемус" е отделен сюжет, но в миналото бившият вътрешен министър Бойко Рашков намекваше, че Желев може да е свързан с нередностите по този проект. Рашков говореше за един "велик и жилав" строител, който е превел над 20 милиона лева в Обединените арабски емирства още в началото на разследването по "Хемус", когато бяха претърсени няколко строителни фирми.

Дори след падането на ГЕРБ от власт, Велико Желев успя да финализира и да подпише договорите за изграждането на участък от магистралата "Велико Търново - Русе" за около 1 милиард лева, както и за тунела под Шипка - за 350 млн. лв. Двата обекта се изграждат с европейски средства по програма "Транспорт" 2021 - 2027 година. В момента тече проектирането на обектите, тъй като са на инженеринг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    плюс-минус
    Трябва да има. Да, ама не! Няма да има. Защо ли.....Ами защото, предполагам, прибраните на топло пари се прехвърлят от джоб в джоб. Нищо, че те, парите, са от нашите данъци.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари