Ще има ли нови кръгови кръстовища в Русе?

2
Има две предложения, депозирани за целево финансиране от държавния бюджет
Има две предложения, депозирани за целево финансиране от държавния бюджет Снимка: Facebook/ JamesBrey/ AARP

Има две предложения, депозирани за целево финансиране от държавния бюджет

Две предложения за изграждане на нови кръгови кръстовища в Русе има депозирани за целево финансиране от държавния бюджет, посочват от Центъра за градска мобилност във Фейсбук страницата си. В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини, като за Русе са до 50 млн. лв. Проектите са за кръгови на кръстовището при Пантеона на бул. „Цар Освободител“, ул. „Петко Д. Петков“ и бул. „Съединение“. Другото е при кооперативния пазар, на пресечката между бул. „Цар Освободител“, ул. „Шипка“ и ул. „Панайот Хитов“.

"Кръговото до ОД на МВР в Русе предизвика доста дискусии и спорове как се влиза, в коя лента и как се излиза от него. Оказва се, че в световната практика има няколко вида кръстовища с кръгово движение. Това, което сме свикнали да виждаме у нас, се нарича traffic circle или rotaries. Светът обаче се е придвижил доста напред в тази посока. В момента, стремителна популярност придобива т.нар. „раундъбаут” (roundabout, американците ги наричат modern roundabout). За пръв път се появяват в Англия през 60-те години и постепенно се въвеждат по пътищата на Великобритания", коментират специалистите.

Раундъбаут показват удивителни резултати по много параметри. В сравнение с обикновените кръстовища, количеството на сериозни сблъсъци, включително и такива с жертви, намалява с 80-90%, а цялото количество на аварии на 40%.

Пропускателната способност е с 15-20% по-висока, от колкото на обикновено кръгово кръстовище. Отлично се справя с повишеното натоварване, не е необходим по-голям диаметър на кръга, удобно е за пешеходците, има по-малко вредни газове в атмосферата, не се нуждае от светофар и т.н.

Според транспортните експерти винаги си заслужава да се премисли, преди да се започне строителството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    9
    Стар
    Никакъв смисъл няма от кръгови кръстовища точно на тези места.И сега си функционират перфектно като кръстовища.Поредната глупост.
  • 7
    8
    селянин
    Балканецо, прави си десни завои колкото си искаш, само не засичай останалите, както почти постоянно се случва.
  • -2
    7
    Балканеца
    Номер 4, навсякъде се прави "десен завой" от лява лента, но никъде не се прави "ляв завой" от дясна лента. Давам ти и пример, идваш от Пазара, движиш се в лявата лента. Преди кръговото имаш стрелка в лентата, която показва, че е за продължаване напред, тоест посока Пантеона. Влизаш си в лявата лента на кръговото и след това го напускаш пак в лявата лента по Цар Освободител, или в лявата лента на Липник в посока СБА. Така фукционират кръговите кръстовища навсякъде. Тук бяха направили едно мазало с маркировката вътре в кръговото, което никъде го няма. И ако не забеляза, инцидентите в къговото спряха след като се изтърка маркировката вътре. Показателно колко некадърно беше направена.
  • 3
    6
    Антонио
    Със ферарито кръговото го вземам на две гуми. 😂😂😂
  • 17
    5
    Джъмбо-modern roundabout!?
    При "Джъмбо", колко още трябва да се изпотрепят, за да решат кога да има изграждане на ново кръгово кръстовище - такова, каквото е на Снимка: Facebook/ JamesBrey/ AARP?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари