Ще бъде ли реставриран единственият в България от времето на Османската империя паметник в Русе?

12
Питането е на Мариян Димитров
Питането е на Мариян Димитров Снимка: Общински съвет

Питането е на Мариян Димитров 

Днешното 35-о заседание на Общинския съвет завърши с изказването на Мариян Димитров относно реставрацията и облагородяването на околното пространство до най-стария и единствен в България от времето на Османската империя паметник, намиращ се в Парка на младежта – Махмудовата колона, известна и като Царев камък.

Димитров заяви от трибуна, че това е най-старият паметник в Русе. Той се намира на около 60 метра от църквата „Успение на Пресвета Богородица“ или още мраморната възпоменателна Махмудова колона, известна и като Царев камък и е издигнат от общината по повод и в чест на идването на султан Махмуд II в Русчук, съобщиха от Общински съвет - Русе.

Според историци този паметник е и единствен в България от времето на Османската империя. През 1836 г. Махмуд II е предприел обиколка, за да инспектира крепостите от орбиталния четириъгълник на империята – Русчук, Силистра, Варна и Шумен. Визитата преминава при изключителна тревожност – добавя още Димитров. Твърденията са, че султанът е посрещнат извън градските порти на Русе. Той оглежда войската, дава вид на задоволство, поема пушката на един войник и я хвърля на земята. Това е знак, който определя мястото на бъдещата колона.

Самата колона е изградена през 1837 г. и представлява каменен пиедестал с мраморна колона и хвалебствен текст, съчинен от султанския калиграф Мустафа Иззет.

Тези факти, подходящите условия и околна среда, могат да превърнат Махмудовата колона в ценен туристически обект.

По този повод Мариян Димитров отправя своето питане към кмета на Община Русе Пенчо Милков кога се предвижда да се реставрира този паметник и да се промени подходящото непосредствено пространство около него.

Заместник-кметът по „Устройство на територията“ в Община Русе Магдалина Илиева отговори на Димитров, че Махмудовата колона не присъства в списъка на културните паметници, одобрен с Общия устройствен план на Община Русе като единичен такъв. Илиева добави, че в малкото на брой архивни данни за паметниците на Община Русе липсва информация за нея, но безспорно по своята същност тя се отнася към културно-историческите забележителности на Русе.

В случая идеята на Мариян Димитров е много добра, но за реставрация на паметника следва да се мисли като за част от цялостното облагородяване на Парка на младежта. Активната работа с приоритет към популяризиране на културно-историческите забележителности от своя страна изисква много средства. Необходимо е да се извърши подробно проучване за допустимите намеси от гледна точка на местоположението й, може би да се изготви идеен проект за тази реставрация с оглед да се запази автентичният й вид и не на последно място – проектът да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство, регламентирано в Закона за културното наследство“, завърши Илиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Zero
    Плюсчо минусчо Гениална идея. Да се реставрират всички тези паметници, да не направи един специален туристически път обиколка на страната : По стъпките на Великия Султан , И да събираме турици да го обикалят.
  • 6
    3
    Русенка
    Абсолютно правилен въпрос ! По тази варварска логика , би трябвало да разрушим всички джамии , мостове по реките , паметници построени по времето на османското владичество на Балканите , респ. България.
  • 1
    2
    Мустафа Иззет
    Ха-ха-ха. Лайнолизецът Ченчо Пилкоф, да възстановява ! Той горкият жена си напусна и се усамоти в Низофо с една от всичките уеки жени в ОБШТИ-нътъ. Вий ташак си прайти.
  • 13
    1
    плюс-минус
    По време на обиколката си по българските земи реформаторът султан Махмуд Втори остава след себе си такива колони- паметници, които освен в Русе днес се намират в дворовете на музеите в Тутракан, Силистра, Варна, в двора на джамията в Шумен и в едно село в Лудогорието. По време на тази обиколка султанът е придружаван от германския военен съветник в Османската империя Хелмут фон Молтке Старши - бъдещ пруски фелдмаршал. В Русе има историци, които имат много информация за тези интересни събития.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари