Шофьори крият полицейски радари в колите си срещу заплащане

2
Новата схема тип "издебни ближния си" вече действа в голям мащаб от края на 2023
Новата схема тип "издебни ближния си" вече действа в голям мащаб от края на 2023

Новата схема тип "издебни ближния си" вече действа в голям мащаб от края на 2023

Скритите в храстите полицаи и маскираните триноги изглеждат направо почтени на фона на най-новото изобретение на контролните органи в Европа: при него шофьорите биват издебвани и глобявани... от други шофьори. В много страни, включително и у нас, полицията се изхитри да използва цивилни коли за монтиране на радари за скорост. Но властите във Франция отиват една крачка по-напред и предлагат на частни лица да монтират радари в автомобилите си срещу заплащане. А желаещи не липсват, съобщава Le Parisien.

Мобилните радари от ново поколение, снабдени с камери, могат да засичат скоростта на другите автомобили на пътя в движение. От 1 януари френската полиция разполага с нови 400 от тях, като близо половината са отдадени "под аренда" и се намират в частни автомобили. Френският департамент по пътна безопасност ги предоставя за управление на няколко частни компании - Mobiom, GSR, OTI France и Ineo Infracom. Те на свой ред търсят доброволци - граждани, които искат радарите да се монтират в колата им и да започнат да дебнат за превишена скорост съседите си на пътя. Изискванията към кандидатите са само да имат шофьорска книжка и поне 12 останали контролни точки в талона, пише Automedia.bg.

Интересът до такава степен надхвърли очакванията, че полицията обяви няколко групи шофьори за ползващи се с предимство - включително тези на училищни автобуси, на линейки, на полицейски или жандармерийски автомобили.

Носещите радар в автомобила си получават заплащане за това, но не за засечено нарушение, а на база изминати километри. Полицията припомня, че съзнателното намаляване на скоростта, с цел да подмамиш шофьора зад теб да те изпревари, се наказва с 1000 евро глоба.

Схемата с частните радари всъщност се прилага вече цяло десетилетие в няколко отделни департамента на Франция, но от 2021 се разшири до цели региони, а в края на миналата година списъкът се допълни, включително и с Прованс-Алп-Кот д'Азюр, където най-често шофират и българските туристи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Стефан
    Това нещо се практикува отдавна в Румъния. Там радара се слага в цивилна кола а полицейската стои на 300-400м. след нея.
  • 9
    3
    ЕвроФасон
    Всеки пее всеки,всеки слуша другия и докладва,а те слушат всички нас чрез самите нас.Не знам на какво ми прилича това но социализма ,комунизма и техните диктаторски режими могат само да се почесват зад ушите засрамено и да молят за прошка.Хората сами дават свободата си като маймуни в соц експеримент срещу заплащане,бананче,привилегия да играят на двора или полянката.Лоша работа,прост народ.
  • 11
    2
    Дунав
    От публикацията да се разбира ли, че фотографите в полицейски коли ще трябва да си регистрират фирма и да плащат данъци на държавата? А, и да станат III категория, че то голямо потене пада докато седят на автомоби;лните седалки.
  • 9
    1
    Dhhshs
    Който не нарушава закона няма защо да се притеснява от доносноци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари