Шивашка фирма плати лечението на 2-годишно дете в Русе

3
Налага се всички родители да се справят сами, защото 3 семейства са получили отказ
Налага се всички родители да се справят сами, защото 3 семейства са получили отказ Видео: БНТ

Голяма шивашка фабрика плати лечението в чужбина на 2-годишно момче с детска церебрална парализа, което има нужда от съвременна интервенция.

Само след два дни семейството заминава за клиника в Сърбия, специализирана в операции на деца. Вижте цялата история в рубриката “Търси доброто” на БНТ.

Семейството на Виктория Рахнева е кандидатствало за парична помощ за лечение на 2-годишния им син Мартин от Фонда за лечение за деца в чужбина. То е едно от 5 -те, които са търсили средства за операции за отпускане на мускулатурата на децата им, страдащи от детска церебрална парализа, в Сърбия. Налага се всички родители да се справят сами, защото 3 семейства са получили отказ, а други две са отхвърлени с мотив за непълна документация.

Виктория Рахнева: „Казаха ни, че ни отказват, поради липсата на това становище от страна на български лекар.“

От фонда казват още, че методът е бил прилаган в България и се съмняват в дълготрайния му ефект. Виктория и съпругът й обаче не се отказват. Смятат, че интервенцията може рязко да подобри шансовете за прохождане и проговаряне на детето.

Виктория Рахнева: “Фибротомия – това е една операция, която отпуска цялостно тялото на пациента – от челото до петите. Класическият метод за повлияване на ортопедичните последствия от ДЦП, е всеки месец – упойка и една-единствена точка се отпуска. И се надяваме след това цялостно отпускане на мускулатурата Мартин да започне да говори.”

Родителите се заемат да събират пари. За щастие, работодателят на сем. Рахневи – голяма шивашка фабрика в Русе – отпуска част от сумата от 5 хил. 700 лева за лечението на детето. Въпреки добрата новина, за Виктория остава неясно защо Фондът за лечение на деца търси мнението на външни екперти по техния случай, които са невролог и рехабилитатор, а не ортопед. И макар че всички семейства попълват документите си по един и същ начин, те получават откази с различни мотиви.

Виктория Рахнева: „Фондът е отпускал пари за тази въпросната интервенция, за тази операция, докато кандидатите са били по-малко.”

Русенската шивашка фабрика не за пръв път помага на работещите в нея в различни ситуации. А родителите на Мартин се надяват за Коледа да получат най-желания подарък – бързо подобряване на състоянието на тяхното дете.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари