Шестима ученици са заразени с COVID-19 в Русе

2
Две учителки също са се сблъскали с вируса / снимката е илюстративна /
Две учителки също са се сблъскали с вируса / снимката е илюстративна /

6 ученици и 2 учители са заразени с COVID-19 в Русенско след Нова година 

Това стана ясно от запитване на БРЯГНЮЗ към Министерството на здравеопазването.

От тях става ясно, че през 2021 г. има 6 потвърдени случая на COVID-19 на ученици и всички са от Русе. Петима са на възраст между 13 г. и 17 г. и са на дистанционно обучение. Към настоящия момент трима са в домашна изолация, а двама вече са излекувани. Шестото дете е 8-годишна ученичка, която е 2-ри клас в СУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ“. Тя е била потвърдена на 3 януари, още преди завръщане на учениците от 1-ви до 4-ти клас в присъствена форма на обучение, поясняват още в отговора си от РЗИ. Момичето вече е излекувано. Няма поставени контактни ученици под карантина, са отговорили от РЗИ - Русе.

Що се отнася до заразени учители, за посочения период те са двама. Единият случай е на 57-годишна начална учителка в ОУ „Отец Паисий“. Нейното заразяване е потвърдено в края на миналата година - на 30 декември 2020 г.. В момента е в домашна изолация, след като е била изписана от болница. Тя няма контактни ученици, които да са поставени под карантина. Втората заразена учителка също преподава в начален курс. Тя е на 42 години и работи в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бяла. Нейният положителен резултат за заразата е потвърден на 13 януари т.г.. В момента е в домашна изолация. Контактните ученици са поставени под карантина, поясняват в отговора си РЗИ.

Вчера от областната администрация съобщиха, че 830 души педагогически и непедагогически персонал от училищата на територията на област Русе са се записали за провеждане на бързи антигенни тестове за COVID-19. Близо 700 от тях са учители, а останалите са помощен персонал. Тестването ще започне от 25 януари и се очаква да приключи до 3 февруари. Изследванията са безплатни и по желание, като те ще се извършват от служители на Регионалната здравна инспекция. В ход е и организирането на цялостния процес, като за момента се предвижда тестовете да се правят в училищата. По изключение, ако желаещите да бъдат изследвани от дадено училище са малко, пробите могат да се вземат и в една от сградите на местното РЗИ на бул. „Придунавски“ 68.

Специалисти от лаборатория „Здраве“ също ще съдействат на Здравната инспекция в масово тестване, съобщи д-р Розина Мирчева, управител на лабораторията. „Ще обхванем няколко училища в Русе, в които ще вземем проби с консумативите на РЗИ – каза д-р Мирчева. Ние сме поели ангажимент да тестваме около 60 - 65 човека на ден. След това пробите ще се обработят в лаборатория „Здраве“, уточни д-р Мирчева.

Ако някой от педагогическия или непедагогическия персонал не се е записал предварително, няма да бъде върнат, уверяват от Регионалната здравна инспекция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари