Шестима следователи и трима прокурори ще разследват катастрофата на "Струма"

0
В Скопие ще бъдат командировани прокурор и следовател от българска страна
В Скопие ще бъдат командировани прокурор и следовател от българска страна

В Скопие ще бъдат командировани прокурор и следовател от България

Екип от шестима следователи от НСлС и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по образуваното досъдебно производство за тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“, при който загинаха граждани на Република Северна Македония.

Това се казва в изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

С оглед международния елемент на казуса прокурорите от отдел „Международен“ при Върховната касационна прокуратура (ВКП) оказват пълно съдействие и координация във връзка с изпращането на молбата за правна помощ.

По линия на международното правно сътрудничество са уточнени максимално кратки срокове за предаването на изисканите документи.

В тази връзка главният прокурор на Република България ще командирова в град Скопие прокурор и следовател от екипа, които ще предадат молбата за правна помощ в прокуратурата на Република Северна Македония. С оглед бързина и ефективност командированият екип лично ще получи изисканите документи.

С цел идентификация на загиналите граждани българският екип на място ще получи и ДНК-профилите от роднини на загиналите с цел същите да бъдат съпоставени с ДНК-профилите на жертвите, респективно те да бъдат идентифицирани възможно най-бързо.

Създадена е необходимата организация за бързо и ефективно разследване, има разпределение на работата по отделни ресори и направления.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е в непрекъсната комуникация с главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, се казва в съобщението на прокуратурата.

Прокуратурата работи на максимални обороти с цел да се установят причините за настъпването на тежкото ПТП, както и с цел бързото освобождаване на телата на загиналите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари