Шефове раздават 9000 лева коледна заплата

1
Шефовете им гласят тлъсти празнични бонуси за служителите
Шефовете им гласят тлъсти празнични бонуси за служителите

Бонусите в IT фирмите у нас за Коледа и Нова година ще са най-тлъсти. Компютърните спецове ще вземат от половин до две заплати за празниците, разкриват специалисти по човешки ресурси.

Най-големи бонуси ще вземат служителите в чуждите IT фирми. Там шефовете ще развържат кесиите и ще им дадат по една или дори 2 заплати. Така, ако служителят взима по 3 бона на месец, за Коледа ще получи по картата си 9000 лева. За разлика от чуждите IT компании, българските са по-скромни при даването на бонуси. Най-често се отпуска по половин заплата за Коледа, а заемащите по-високи длъжности като тим лидери и мениджъри по-нагоре във веригата може да вземат и по цяла.

Ако не получат допълнителни пари за празниците, напускат разкриха специалисти по човешки ресурси. На напусналите не е трудно да си намерят работа, защото има огромен недостиг на кадри в бранша, в който навлязоха още няколко големи чужди компании и бележи двуцифрен ръст на развитието си.

В компаниите за недвижими имоти бонусите ще зависят от реализираните обороти на служителя през годината и особено в последните месеци, когато купувачите бързат да реализират сделките си. 

Точно какви суми ще се раздават, ще се решава тепърва. И тази година, подобно на миналата, бонусът от 200 лв. за Коледа вероятно ще е най-често даваният. „Сумата е твърда и със сигурност благодарение на нея служителите ни ще посрещнат по-щедро празниците или ще купят бяла или черна техника за дома“, разказва Нели Петрова, която ръководи фирма в сферата на услугите.

В държавния сектор още не е ясно дали ще има т.нар. 13-а заплата. Повечето министерства обаче могат да дадат на подчинените си до едно месечно възнаграждение в зависимост от атестацията на служителите.

Работещите в тези ведомства се надяват въпреки орязването на парите им с около 15 на сто все пак да могат да вземат по 150-200 лв. за коледните и новогодишните празници.

Миналата година близо половината от шефовете, които бяха решили да зарадват подчинените си с премии, им дадоха по 200 лв. 38 на сто от работодателите преведоха по половин заплата на служителите си, показва проучване на Българската стопанска камара. Едва 6 на сто обаче развързаха кесиите и дадоха по над 100% от месечните възнаграждения. В тази статистика влязоха и IT фирмите.

Всяка четвърта компания обаче не раздаде нито лев отгоре на служителите си. Тогава имаше работодатели, които бяха решили да стимулират финансово само най-добрите си служители. Оптимистичното все пак през 2013 г. беше, че 56% от фирмите зарадваха с бонуси всички работещи в тях.

Освен финансови бонуси и през тази година служителите в някои компании ще получат допълнително ваучери за храна и напитки. Фирмените сувенири като химикалки и тефтери вече не се приемат за бонус, а за част от брандирането на дружеството и като покриващи елементарни нужди на служителите.

Част от работодателите раздават бонуси на служителите си в зависимост от приноса им към компанията. През миналата година една четвърт от шефовете обвързаха постиженията на подчинените си с финансовото стимулиране в края на годината. Всеки втори шеф пък смяташе, че целта на бонуса е да се стимулират добрите служители. 17% от бизнесмените пък използваха допълнителното заплащане като начин да се сплоти екипът на фирмата. 

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари