Шефът на японска компания, продаваща българско кисело мляко, стана почетен консул

0
Кадзуо Кавамура стана почетен консул на България в японския град Мария, префектура Ибараки
Кадзуо Кавамура стана почетен консул на България в японския град Мария, префектура Ибараки Снимка: Правителствена информационна служба

Кадзуо Кавамура стана почетен консул на България в японския град Мария, префектура Ибараки

Кадзуо Кавамура - главният изпълнителен директор на японската компания "Мейджи", която продава българско кисело мляко на азиатския пазар, става почетен консул на България в японския град Мария, префектура Ибараки, съобщи правителствената информационна служба.

На заседанието на Министерския съвет в сряда е взето решение за откриване на почетно консулство на България в японския град.

Корпорацията "Мейджи" е лидер в производството на млечни продукти на японския пазар и разширява дейността си в Китай, Тайланд, Сингапур и други азиатски страни.

България развива сътрудничество с "Мейджи" от 1973 година насам, когато сключва лицензионен договор и започва да произвежда кисело мляко под марката "Българско кисело мляко Мейджи". Японската компания купува закваската от държавната компания "Ел Би Булгарикум". Именно тяхно е изискването доставката на известната българска закваска лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus) да става от държавно дружество и по тази причина "Ел Би Булгарикум" е в забранителния списък за приватизация.

Годишните приходи на "Ел Би Булгарикум" от лиценза на закваската са около 10 милиона лева, като за още толкова продава и млечни продукти на българския пазар.

Освен с производството на българско кисело мляко, "Мейджи" има и ключова роля за популяризирането на българската култура в Япония. Корпорацията е дългогодишен спонсор на турнета на Софийската национална опера в страната на изгряващото слънце, предоставя стипендии на български ученици за обучение в Япония и оказва подкрепа на известния български сумист Котоошу, както и на националния отбор по художествена гимнастика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари