Шеф в завода за боклук на София е взел 12 000 лева в месец без работа

0
Васил Терзиев коментира резултатите от одита на завода за боклук по време на пресконференция
Васил Терзиев коментира резултатите от одита на завода за боклук по време на пресконференция

Васил Терзиев коментира резултатите от одита на завода за боклук по време на пресконференция

Бившият заместник-директор на завода за боклука на София от последния мандат на Йорданка Фандъкова е получил заплата и бонус в размер на 12 000 лв. за месец юли м.г., когато Столичното предприятие за третиране на отпадъците почти не е произвеждало RDF, а само е заравяло боклука на площадката в село Яна. Това съобщи временният шеф на СПТО Николай Савов, който през декември м.г. бе назначен от кмета на София Васил Терзиев, пише вестник СЕГА.

Савов каза още, че системата с премиите за шефовете е била редовна практика, въпреки че заводът за боклука години наред е работил неефективно и не е изпълнявал целите, за които бе построен и открит през 2015 г. Савов поясни още, че споменатият заместник-директор на СПТО е получил бонуса, след като освен като заместник-директор, се е водел на работа и на друга длъжност. Самият бивш шеф на завода пък е взимал малко по-малко от заместника си - около 10 000 лв. В същото време през юли м.г. повечето работници в завода за боклука са получили по 940 лв като заплата и бонус. Савов съобщи още, че неговата заплата е около 4 пъти по-малка от тази на доскорошния заместник-директор.

"Заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. Вместо това клетките се пълнят с непреработен боклук", коментира ситуацията кметът Терзиев. "Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, която е последна, се пълни бързо", информира кметът. Той каза, че ако тази практика не бъде спряна, в рамките на няколко години София ще има голям проблем с отпадъка. "В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци", заяви Васил Терзиев. Според него изходът от ситуацията е повишаване на качеството на RDF-а, както и вдигне на процента на преработване на отпадъка. По думите му сега този процент е само 2 на сто.

В сградата за механично сепариране на СПТО от 47 машини 39 се нуждаят от спешен ремонт, съобщи още Николай Савов. В сградата за RDF гориво от 136 съоръжения 86 се нуждаят от основен ремонт, каза още той. Най-основният проблем е, че над 2/3 от машините са за основен ремонт. За поддръжката на завода са подписани 400 договора за 113 млн. лв., голямата част от които са твърде завишени цени. Стотици обществени поръчки са сключени след само една оферта на участник, като тази оферта най-често е била съвсем близо до прогнозната стойност на обявения конкурс, каза още временният шеф на СПТО.

Преди дни Савов даде пример с фирма, която единствено има право да доставя гайки за някои от машините в завода. Цената през посредника обаче била около 380 лева, докато в магазините същите гайки стрували в пъти по-малко. Днес той посочи и още сходни примери. "Цената на един лагер по договор е 1636 лева, а в същото време в търговската мрежа същият лагер се намира за 40 лв. Едно механично уплътнение по договор е 2981 лева, а в търговската мрежа струва 120 лева. Фирмата, която ги доставя, ги купува от същата тази търговска мрежа", поясни той. Като особено интересен той посочи случаят с лентов транспортьор, който на 31 май м.г. е приет като основно средство, а 47 дни след това е нарязан на скрап, без да има потвърждение, че той изобщо е тръгнал да работи.

Заводът за боклука на София не преработва отпадъка, а бонусите растат в геометрична прогресия, коментира още Васил Терзиев. По-рано днес той обяви, че ще сезира Софийска градска прокуратура за резултатите от одита. Терзиев заяви, че докладът от проверката как се е управлявало СПТО до назначаването на нов временен директор през декември м.г. е дал много данни за "безстопанственост". "Безстопанственост - като груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, липса на контрол, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието", коментира Терзиев във Фейсбук. Днес в Столична община той и временният директор на СПТО Николай Савов ще дадат пресконференция, на която ще предоставят повече информация за заключенията на одита.

"За всичко това трябва да бъде потърсена отговорност. За това изпратих доклада от проверката към Софийската градска прокуратура за последващи действия по компетентност. От тук нататък решението за следващите стъпки е в ръцете на прокуратурата", написа още Терзиев. Той поясни, че проверките в СПТО продължават. "Едновременно с това въвеждаме мерки, за да приведем завода в нормален и ефективен режим на работа", се казва още в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    222
    ТОЙ ДА Е САМО ЕДИН ТАКЪВ В ДЪРЖАВАТА,С МЕД ДА ГО НАМАЖЕШ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари