Сгрешен мъртвец бави разследване

0
Единственото неразкрито убийство за 2017
Единственото неразкрито убийство за 2017

Чака се ДНК експертиза, за да се разбере чий точно е трупът.

Бездомник е открит мъртъв на адрес в Казанлък на 19 март 2017 година. Той е починал от насилствена смърт, а случая все още не е разплетен. Това е въпросното единствено неразкрито убийство, за което съобщи вътрешният министър Валентин Радев преди седмица в ефира на БНР.

"През 2016 г. имаше 79 убийства. От тях са разкрити 67. През 2017 година - 95, а от тях са разкрити всички без едно, тоест 94. Виждате как работи полицията", бяха точните думи на ресорния министър.

"България Днес" се поинтересува за любопитните читатели кой е случаят, споменат от Радев. Оказва се, че става дума за мъж на средна възраст, който е нямал постоянен адрес.

Първоначално разследващите се заблудили, че е бездомник, който е добре познат в квартала. В хода на оперативните действия се оказало, че мъртвецът е друг човек. Заблудата за самоличността на жертвата забавила доста хода на полицията. В момента се чака ДНК експертиза от криминалистичната лаборатория, благодарение на която ще бъде установена категорично самоличността на жертвата.

Сигналът за открия труп на улицата е постъпил около 3,30 часа сутринта. Подаден е от таксиметров шофьор. По първоначални данни се смята, че жертвата е на 30 години и е починала от естествена смърт. Впоследствие се оказва, че мъжът е по-възрастен, от ромски произход. Аутопсията разкрива и че става дума за убийство. Работата по горещи следи не дава резултат. По неофициална информация убитият е бил наръган два пъти с нож във врата. Твърди се, че е имал криминални регистрации за кражби. Образувано е досъдебно производство под наблюдение на прокурор от Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Седмица преди това Казанлък е потресен от друга трагедия. Полицаят Драгомир Кирчев застрелва приятелката си Галина Козарева и след това се самоубива. Телата им бяха намерени рано сутринта близо до дома на родителите на жената.

Клошарите в постоянна опасност

Преди дни непълнолетно момче и аверът му пребиха до смърт бездомник. Жертвата бе открита случайно - от надникнал през отворената врата съсед. 14-годишният Денис, който убил клошаря "за кеф", бе оставен в ареста.

Това е един от редките случаи, в които убийството на бездомници е разкрито и ще има възмездие. Поради рисковата среда, в която живеят, клошарите често са жертви на различни престъпления. Рядко обаче търсят полицията за защита. А самите те не са в психическо и физическо състояние да се пазят.

"Понякога разследващите подхождат неглижиращо към разкриването на такива случаи. Просто защото жертвата няма близки, не носи документи и все едно сама се е довела до трагична ситуация", коментират експерти. Те дават за пример и случая с удушената в Борисовата градина Яна Кръстева.

"Първоначално бе обявено, че момичето е клошарка. Докато полицията работеше по тази версия, голяма част от следите бяха унищожени, защото разследващите стъпкаха улики при огледа на местопрестъплението. Смятаха, че е свърталище на бездомници", припомнят те.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари