Северна Македония ще приеме Сергей Лавров

0
От началото на войната в Украйна Лавров е бил на посещение само в Беларус, Турция и САЩ
От началото на войната в Украйна Лавров е бил на посещение само в Беларус, Турция и САЩ Снимка: © РИА Новости / Пресс-служба МИД России

От началото на войната в Украйна Лавров е бил на посещение само в Беларус, Турция и САЩ

Правителството на Северна Македония, която е член на НАТО, съобщи, че ще разреши на самолета с руския външен министър Сергей Лавров да кацне в Скопие за срещата на върха на министрите от Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) на 30 ноември и 1 декември.

Властите отбелязаха, че "прозорецът" ще е отворен само тези два дни и санкциите срещу Русия ще останат в сила за всички останали полети, информира радио Свободна Европа.

Русия е една от 57-те страни членки на ОССЕ, която в момента се председателства от Северна Македония. Повечето европейски страни забраниха полетите от Русия, след като тя нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Новината идва на фона на стремежа на Скопие да се присъедини към Европейския съюз.

На заседание на кабинета на 24 ноември е приета промяна в решението, с което се ограничава въздушното пространство за въздухоплавателни средства на Руската федерация, съобщават от Министерството на външните работи. Така правителството прехвърля на „компетентните министерства” правомощията за даване на разрешение за прелитане и кацане на руския самолет по време на 30-ата министерска среща на ОССЕ.

Според съобщението това решение е в съответствие с регламента на ЕС и разпоредбите в самите ограничителни мерки, които предвиждат изключения в ограниченията що се касае до международни конференции като тази на ОССЕ.

Засега не е потвърдено, че Лавров ще присъства на срещата на върха, въпреки че той изрази желание да пътува до Скопие за събитието с делегация от около 80 души.

Дали руският министър ще присъства е въпрос, който медиите в Северна Македония задават често в последните седмици. На пресконференцията, на която министърът на външните работи Буяр Османиговори за организацията на форума, той изрази очакване, че ще присъстват всички министри на външните работи.

За да стигне до страна, която няма излаз на море, на руската делегация ще ѝ се наложи да мине през въздушното пространство на други членки на ЕС и НАТО.

С изключение на Беларус Лавров не е посещавал нито една европейска страна от началото на войната в Украйна. Досега той е бил само в Турция - член на НАТО без забрана за руски полети, и в централата на ООН в Ню Йорк.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари