Сериозни поражения след пороите в Търновския регион

0
Млад мъж загина от паднала след бурята електрическа жица
Млад мъж загина от паднала след бурята електрическа жица Снимка: Meteo Balkans, Кристиан Гърев

Млад мъж загина от паднала след бурята електрическа жица

Разрушени улици, десетки паднали дървета, залети пътища и селища без ток. Това е равносметката след проливните дъждове, които се изляха над В. Търново и региона през почивните дни, обобщава ситуацията Янтра Днес.

 29-годишен мъж е загинал в Златарица от токов удар, причинен от скъсан от бурята електропровод. Тялото на мъжа е открито малко след 8,30 ч. от съсед, който се опитал да помогне, но също бил ударен от ток и единствено късметът го спасил от фатални последствия. Пристигналият на място спешен екип само констатирал смъртта на младия мъж. По случая е образувано досъдебно производство.

В областта след интензивните валежи са констатирани сериозни поражения на инфраструктурата. На главния път I-4 в района на село Кавлак са отнесени около 200 м от банкетната ивица. “Наложи се движението временно да бъде преустановено, но малко по-късно пътят беше отворен за движение. Успяхме бързо да реагираме. Вследствие на обилния дъжд на 152 км от пътя I-4, преди камерата за Джулюница, от нивите вървеше цяла река с кал, затлачвайки всичко след себе си с кал, но и там успяхме да реагираме”, заяви инж. Венцислав Ангелов.

Той уточни, че са получени сигнали и за паднали дървета в района на Козаревец, отново по главен път I-4 В. Търново – Варна, на I-5 Русе – В. Търново и II-53 за Елена. Всички дървета и опасни клони, надвиснали над пътната мрежа, са отстранени, допълни инж. Ангелов. Предстои да бъдат направени огледи, за да се изготвят количествено-стойности сметки за отстраняване на щетите.

Паднали дървета имаше не само по републиканската пътна мрежа, но и в населените места. В Арбанаси паднало дърво прекъсна временно електричеството в селото, уточни областният управител инж. Георги Гугучков. Дебелец, Килифарево, Ресен, Никюп, Самоводене, Вонеща вода и Войнежа също останаха без ток заради бурята. Няколко екипа на “Енерго Про” бяха ангажирани по отстраняване на повредите.

Във В. Търново пороят в ранните часове в събота за пореден път наводни главната улица “Васил Левски” и намиращите се по нея търговски обекти. По данни на ХМО измереното количество в областния град е било 12,8 л/кв. м, значително по-малко от падналия дъжд на 11 юни. От Общината обявиха, че количеството на падналия дъжд се равнява на половината от нормата за валежи за месец юни. Най-голямо количество беше измерено в Полски Тръмбеш – 55,6 л/кв. м, уточниха ХМО – В. Търново.

Наводнени и разбити улици има и в съседна Г. Оряховица, както и в Долна Оряховица, където са залети няколко къщи и има нарушения по уличната мрежа. Със заповед на кмета на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев е обявено частично бедствено положение на територията на двата града. Сформирана е комисия, която е започнала оглед на нанесените от бурята щети, след което ще бъде изготвен протокол на най-пострадалите участъци. Общината ще търси финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за отстраняване на нанесените щети.

В борбата с бурята в събота сутринта са се включили два самолета за борба с градушките, които са излетели от летището в Г. Оряховица, за да разбият градоносните облаци. Летателните средства използват сребърен йодид, който е с кристална структура като на самите ледообразуващи ядра и способства за образуването на множество по-ситни зърна, които, падайки към земята, се стопяват. Самият сребърен йодид не е опасен за природата и за хората, което позволява на самолетите да работят и над населените места, тъй като над села и градове не се изстрелват ракети от съображения за безопасност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари