Сергей Станишев: Поръчваме БТР-и и самолети, но може да няма кой да ги кара

0
Бившият лидер на ПЕС коментира демографската криза
Бившият лидер на ПЕС коментира демографската криза Снимка: Sergei Stanishev / Facebook

Бившият лидер на ПЕС коментира демографската криза

България е единствената държава в света, която повече от 30 години е в топ 3 на страните с най-висок отрицателен естествен прираст. В половината от това време сме на първо място, в момента населението ни е намаляло с над 2 милиона души. Данните бяха цитирани на форум с централна тема "Демографията".

"Демографията е най-важната тема, която стои като тежко предизвикателство пред страната ни. Аз недоумявам след членството в Европейския съюз, ние постоянно продължаваме да търсим някакви външнополитически, национални цели - евроатлантическа интеграция, Шенген, Еврозона. Те са важни нещата, но не могат да бъдат национална цел. Трябва да се промени това, защото има неща, които са над партийните интереси", коментира бившият лидер на ПЕС Сергей Станишев.

Той беше сред главните участници във форума. По думите му, ако тенденцията продължава, както е в момента, 2050 година ще бъдем със сигурност под 5 милиона човека.

"Над 40% от населението ще бъдат хора във възраст над 65 години, а активното население, което трябва да работи, което внася данъци и всичко останало, прави работеща икономика. Голяма част от него ще бъдат хора - нискоквалифицирани, нискообразовани и социално слаби самите. И тогава не можем да говорим нито за социална държава, нито за просперитет, нито изобщо за каквото и да било бъдеще на страната", прогнозира Станишев.

Като първа мярка той посочи формулирането на демографската политика като национален приоритет. А зад нея трябва да застанат всички партии, но се с банални лозунги, а конкретни стъпки.

Станишев коментира протестите на енергетиците. Той е бил на среща в региона на Стара Загора още през 2016 г., заедно с Борисов.

"Това, което предизвика гнева на хората, е пълната непрозрачност. Второ, разбирането, че са поети ангажименти, за които те не знаят. И аз тогава още казах: "Виждате, тенденцията в Европейския съюз за редуциране на емисиите, за прекратяване на дейността на тези централи, които работят от въглища, е необратима. Важното е да се адаптираме навреме и да преговаряме срокове по разумен начин“. Това не беше направено през всички следващи години, за съжаление. И сега, понеже ни натискат във времето за териториалните планове, дайте да пуснем едни планове, които ще донесат някакви пари, но няма да донесат цялостно решение за всички тези хора, които сега са заети в този сектор", заяви Станишев.

Предложението, което беше споделено на форума, е половин милион лева да бъдат заделени в Бюджет 2024 за профилактика за репродуктивно здраве.

"Младите хора решават да раждат по-късно, защото искат да направят кариера, да се установят, да са финансово подсигурени, тъй като около 40% от младите казват, че не мислят за раждане на дете, заради материални условия, доходи и несигурност в работа. Затова искат сигурност. Обаче, оказа се, че заради проблеми с репродуктивното здраве в България, те започват вече от 25-годишна възраст, което е шокиращо. И в момента, в който един млад човек и млада двойка, и семейство решават да родят дете, много от тях не могат вече. Нищо не е предвидено в НЗОК, в програмите на Министерството на здравеопазването за профилактика на репродукцията. Особено за мъжете, пък до 50-годишна възраст, те не съществуват", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му след пазаруването на БТР-и, самолети и военно оборудване, може да се окаже след години, че няма да има кой да ги кара, заради демографската криза.

"Каквито и пари да дадеш, подчертавам, за майчинство, за едно дете, за второ дете, както например в Унгария се прави, ако региона е като Северозапада, без икономическо развитие, без инфраструктура, няма да се реши. Всичко опира до политическа воля, повярвайте ми. Ако има воля, ще се намерят начини", убеден е Станишев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    русенец
    То няма да има и кой да ги изплаща, украинецо. Ти защо не си в Украйна да защитаваш родината на майка си, а и собствената си такава, съсел ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари