Сергей Станишев напуска поста председател на ПЕС

1
В емоционална реч пред делегати от 57 партии, леви премиери и еврокомисари Станишев обяви, че ПЕС и Европа са оставили огромна следа в живота му
В емоционална реч пред делегати от 57 партии, леви премиери и еврокомисари Станишев обяви, че ПЕС и Европа са оставили огромна следа в живота му Снимка: Getty images

Той ще бъде наследен от бившият шведски премиер Стефан Льовен

Рокади на върха при евросоциалистите. Бившият български премиер Сергей Станишев сдава днес поста си като председател на Партията на европейските социалисти, предаде bTV.

Той ще бъде наследен от бившия шведски премиер Стефан Льовен. Той е и единствен кандидат за поста.

Изборът тече в момента и се очаква да приключи да час, но резултатът е предрешен. Във финалната си реч Станишев обяви, че войната в Украйна е безумие, което трябва да спре и че оставя партията в добро състояние.

В емоционална реч пред делегати от 57 партии, леви премиери и еврокомисари Станишев обяви, че ПЕС и Европа са оставили огромна следа в живота му.

Никога не съм си и мечтал, че някой ден ще стана лидер на цялото европейско социалдемократическо семейство. Още си спомням 2011 г., когато стоях пред вас за пръв път в качеството си на президент на ПЕС и си спомням вълнението и мога да ви кажа - още е тук“, заяви Сергей Станишев.

Наследникът на Станишев разказа, че в тежките години след Втората световна война майка му го е оставила в сиропиталище, а по-късно е бил осиновен.

Живеем в много сложно време. Сега и днес решаваме какво ще кажат за нас следващите поколения и какво ще пише в учебниците. Искам да пише, че сме направили важни стъпки да спасим планетата“, заяви Льовен.

На финала Станишев обяви, че войната в Украйна е унищожителна за цяла Европа.

Всяка война е отрицание на всичко. Мирът е върховна ценност. Чувам разговори за военна победа но никой не говори как да спрем това“, каза той.

Очаква се конгресът да приеме и резолюция, осъждаща руската агресия в Украйна. На конгреса на ПЕС БСП също е представена, но на ниво трима членове на изпълнителното бюро, лидерът на партията Нинова не е тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    На съсела майка му е украинка, самият той е роден в Украйна. Няма ли да се запише доброволец и да защитава родината си?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари