Семейство се върна в България, за да изработва коледни играчки

0
Украшения от детството на поколения българи изживяват своя ренесанс
Украшения от детството на поколения българи изживяват своя ренесанс Видео: NOVA

Украшения от детството на поколения българи изживяват своя ренесанс

Ръчно изработване на стъклени елхови играчки се извършва от десетилетия в Добрич. И въпреки инвазията на фабрични и пластмасови вносни украшения, тези от детството на поколения българи изживяват своя ренесанс.

Преди години Мирослав и Марияна Димитрови решават да оставят уредения си живот в чужбина и да се върнат в родината, за да съхранят семейния бизнес и да правят стъклени коледни играчки.

В семейната работилница работи и най-старият майстор стъклодухач у нас – Василка Мирчева, която съхранява тайните на занаята вече 67 години, разказват от NOVA.

За две години те успяват да удвоят персонала си и вече работят целогодишно. Възстановяват всички стари модели, но разработват и нови. Така палитрата им от изделия набъбва до 50.

„Това не е просто занаят, а изкуство. Имаме нови работници и се надявам, че работата им харесва”, споделя Мирослав.

Едно от новите попълнения е Румяна Господинова, която се докосва до стъклото за първи път преди около 10 месеца. Днес издухва най-сложните фигури и е автор на една от новите играчки в асортимента – лисичето.

Преди гледах клипове и ми беше много интересно. Трудно е, но с желание всичко се постига”, разказа тя.

Сред най-сложните за декориране са играчките с рисунки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари