СЕМ: Подложени сме на безпрецедентен политически натиск

1
Не е в правомощията ни да разследваме Емил Кошлуков, заявиха от медийния регулатор
Не е в правомощията ни да разследваме Емил Кошлуков, заявиха от медийния регулатор Снимка: БГНЕС

Не е в правомощията ни да разследваме Емил Кошлуков, заявиха от медийния регулатор

Съветът за електронни медии (СЕМ), в качеството му на независим регулаторен орган, е подложен на безпрецедентен политически натиск и смята да информира европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт в страната. Това се казва в позиция на медийния регулатор.

Поводът за позицията на СЕМ е изказването на председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов, който вчера поиска от медийния регулатор да освободи предсрочно директора на БНТ Емил Кошлуков заради документна измама. Според него тя му е осигурила възможност да се яви на конкурс за ръководен пост в обществената телевизия.

Иначе по време на вчерашното заседание на парламентарната комисия по културата и медиите представителите на СЕМ бяха изрично поканени да присъстват, за да бъдат запознати с нередности при избора на Кошлуков, но впоследствие те получиха отказ на възможността да изразят становище.

В позицията се посочва, че на заседанието към СЕМ са отправени неоснователни обвинения, нямащи нищо общо с правото за пропуски в преценката на документите, представени от кандидатите в процедурата за избор на генерален директор на обществената телевизия.

По думите на медийния регулатор след като са се запознали с представените документи, не са установили факти, които да сочат несъответствие на избрания през 2019 година генерален директор на БНТ Емил Кошлуков с изискванията на закона и че посочените от Комисията нередности са извън правомощията на СЕМ, който не може да разследва истинността на представени официални документи.

Съветът настоява още представителите на политическите партии да се въздържат да използват език на омраза и реваншизъм без факти или правни аргументи.

В отговор на искането на председателя на Комисията Тошко Йорданов СЕМ да обмисли варианта за предсрочно прекратяване на мандата на Емил Кошлуков, Съветът ще изрази подробно своята позиция относно наличието или липсата на законови основания за исканите действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    зрител
    СЕМ е излишен и вреден. Или по-точно:: вреден и излишен. Да го закриват и да създадат друг регулационен орган, че сегашните тв и радио медии са "върхът на сладоледа" по изкривени новини.
  • 0
    2
    Африкански
    Ами то от наш Тошко друго и не може да се очаква. Както Радой Ралин беше казал - "не ме е страх от председателя на комисията по култура, а от културата на този председател". Е той го беше казал за министъра, ама сега повече подхожда за наш Тошко
  • 2
    1
    Мунчо
    СЕМ, семкаджии. Особено съществото Бетина Жотева, на която ѝ се струва, че демонстрира царствено поведение, но всъщност е доста умствено ощетена.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари