СЕМ: И жертвата, и насилникът от Стара Загора са жертви на чалгизацията

0
СЕМ ще санкционира медия за отразяване на случая с Дебора от Стара Загора​
СЕМ ще санкционира медия за отразяване на случая с Дебора от Стара Загора​ Снимка: БГНЕС / архив

СЕМ ще санкционира медия за отразяване на случая с Дебора от Стара Загора​

Спазването на стандартите за етична и отговорна журналистика бяха акцент по време на обсъждането на доклада за фокусираното наблюдение на инцидента с момичето от Стара Загора на Съвета за електронни медии(СЕМ) по време на редовното му заседание. Докладът беше приет от всички членове на медийния регулатор, съобщиха от Съюза на българските журналисти.

Констатациите в доклада, който ще бъде качен на страницата на СЕМ, показват, че повечето медии са дали превес на обществения интерес над принципа за личната неприкосновеност. Това е довело и до разгласяване а лични данни и снимки.

Отбелязва се и съпричастността на репортерите към жертвата, но се подчертава в доклада, че е недопустимо да се създава атмосфера на реваншизъм към определени длъжностни лица като съдебни лекари, съдии и прокурори. Според експертите в СЕМ се налага на една от медии да бъдат наложени административно-наказателни санкции.

„В състезанието между традиционните и интернет медиите сме на път да станем жертва на пълното размиване на етичните стандарти. Този случай за пореден път повдига въпроса за необходимостта от регулация и на интернет медиите“, каза председателят на СЕМ Соня Момчилова.

Според нея има риск медиите да се превърнат в инструмент на налагане на внушения в обществото. И още едно важно заключение посочи Момчилова: „Традиционните медии не потърсиха причината за случилото се, защото и жертвата, и насилникът са жертви на чалгизацията и отсъствието на традиционните морални ценности, от които бяха лишени вече две поколения“. Никой не потърси корените на проблема, беше констатацията на Соня Момчилова.

По отношение на снимките и кадрите с резултатите от престъпното деяние, членът на регулатора Габриела Наплатанова каза, че от медиите хората е трябвало да разберат и да видят последствията от деянието. Тя каза, че няма да подкрепи налагането на наказателно-административна санкция на една определена медия. И в подкрепа на тезата си даде пример с „Таймс“, който преди години постави на първа страница снимката на афганистанско момиче, малтретирано от талибаните и с отрязан нос. Тази снимка породи дискусии, но от друга страна показа на обществото картина на случващото се.

Според членът на СЕМ Симона Велева „медиите са реагирали ситуационно“, няма последващи репортажи, а поради липса на ресурс не стигна и до анализи на случващото се. За създаването на определено обществено мнение Велева припомни познатата фраза, че „ когато обществото влиза в съдебната зала, правосъдието излиза“.

В същото време докладът за фокусираното наблюдение по случая в Стара Загора показа, че за пореден път Съветът за електронни медии акцентира върху важни и обществено значими теми.

На следващо заседание се очаква да бъде обсъден доклад за фокусирано наблюдение върху отразяването на атентата срещу Алексей Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Спокоен до 1
    Тц, не слушаш Азис или Софи Маринова. Не ти вярвам. Има едни циганета в квартала в общинска къща, ще ги черпя бира ако успеят да повторят "диференциално уравнение". За останалото си прав.
  • -2
    2
    Аз
    Правилно е, понеже остава едно малко мерило за опростачването на народонаселението!
  • 6
    1
    Чалгализиран
    Опа, опа, Соня Момчилова, путко захлюпена! Как така си разреши да сатанизираш и омаловажаваш моя естетически избор на музика? На кое си ми? На решаването на линейни диференциални уравнения ли? Интеграли им викахме някога. Дай да се явим на епистоларен дебат по медиите нископърдяща тотя! Нещо да си мерим IQ по Менса ако искаш! Коя си ти, че да ме вкарваш в нисша категория само защото слушам Азис или Софи Маринова? Коя си ти бе миндил безполезен, че искаш да контролираш интернет медии? За чий чеп съществува СЕМ ???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари