Седмокласници и десетокласници се явяват на матура по математика

0
Над 117 000 ученици ще се явят на национално външно оценяване
Над 117 000 ученици ще се явят на национално външно оценяване

На 117 000 ученици се падна Вариант 2 за националното външно оценяване

Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване по математика днес. Те ще полагат изпитите в училищата, в които учат, като ще се допускат до залите срещу документ за самоличност. Учениците ще трябва да пишат с черен цвят на химикалката, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

За 7. клас изпитът започва в 9:00 ч., а на него се очаква да се явят 62 877. Те ще са разпределени в 1700 училища и в 5681 зали. Ангажирани са над 11 000 квестори.

Те ще имат 150 минути, за да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор.

От 11:00 ч. започва изпитът по математика за над 54 500 десетокласници. Националното външно оценяване за тях ще се състои в 1023 училища и в 4592 зали. Ангажирани са над 9000 квестори. Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор. Изпитът продължава 90 минути.

На 13 юни се състоя националното външно оценяване по български език и литература за седми и за десети клас.

Резултатът от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в осми клас.

С резултата от националното външно оценяване десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап.

Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Вариант 2 се падна на матурата по математика за 7 и 10 клас

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 2 за втория задължителен зрелостен изпит по математика, предаде репортер на БГНЕС.

Вариантът бе изтеглен от журналиста Зина Соколова от вестник “Азбуки”.

Днес се провежда вторият задължителен изпит по математика от Националното външно оценяване в 7 и 10 клас. Отново очакваме да се явят около 117 000 ученици, близо 63 000 от седми и 54 500 десети клас”. Това заяви Евгения Костадинова директор на дирекция “съдържание на предучилищното и училищно образование” в МОН.

Учениците от седми клас следва да се справят с 23 задачи, сред тях има задачи с избираем и отворен отговор. Този изпит е един от най-значимите, дотолкова доколкото резултатите от него служат за класиране в местата по държавния план прием за приемане след 7 клас в профилирани и професионални гимназии”, каза още Евгения Костадинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари