Седмична прогноза: Затопляне, застудяване и риск от опасни валежи и гръмотевици

1
Преминаването на силен средиземноморски циклон може да донесе валежи в цялата страна и ураганен вятър в Източна България
Преминаването на силен средиземноморски циклон може да донесе валежи в цялата страна и ураганен вятър в Източна България

Преминаването на силен средиземноморски циклон може да донесе валежи в цялата страна и ураганен вятър в Източна България

Новата седмица ще започне с необичайно топло време за ноември, но то ще се задържи за кратко. Очакват ни едни динамични седем дни с валежи от дъжд и дори възможни гръмотевици над Южна България. Значителни дъждове очакваме над Централна и Южна Гърция. Според глобалните метеорологични модели, времето над южните части от Балканския полуостров през тази седмица ще се определя от многоцентрова област от ниско атмосферно налягане, а на север - от обширна област на високо атмосферно налягане, разположена над Източна Европа, съобщи Meteo Balkans

Времето в понеделник 

В първия ден от новата седмица до обяд ще е слънчево и сравнително топло, но  от запад облачността над Западна и Северозападна България ще се увеличава и до вечерта ще обхване по-голямата част от страната. Очакваме и валежи, а над Южна България не е изключено дори да прегърми. 

Валежите до полунощ ще обхванат и по-голямата част от страната. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са между 3° и 5°, максималните - между 14° и 18°.

В планините от запад облачността ще се увеличава и след обяд ще започнат валежи. На места в масивите от Западна България ще превали дъжд, а над 2000 метра надморска височина той ще е примесен и от сняг. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 10°, но с тенденция да се понижава, а на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието ще се задържи предимно слънчево почти през целия понеделник. Късно след обяд от запад облачността ще се увеличава. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 14°-18°. 

На Балканите значителни валежи от дъжд очакваме в западната половина от полуострова и в Централна Сърбия. По-интензивни и с гръмотевици ще са те по адриатическото крайбрежие и Южна Гърция. Късно следобед и нощта срещи вторник над Егейско море ще се формира нов средиземноморски циклон. Температурите над крайните северозападни района ще се понижават.

Не се очакват замърсявания в по-големите градове и стойностите на фини прахови частици ще са около нормата.

Предупреждение за опасно време 

Синоптиците на MeteoBalkans издават предупреждение за опасно време над Йонийско море и по адриатическото крайбрежие и Южна Гърция с възможни силни гръмотевични бури с голям потенциал. Валежите ще са конвективни по характер и ще са продължителни. Възможно е за кратко време да паднат над 60-80 л /кв.м. Предстоящите дъждове дори могат да предизвикат свлачища по планините райони на Южна Гърция и да нарушат пътната инфраструктура. Предупреждението е валидно за районите с оранжев цвят на картата.

Във вторник у нас ще бъде облачно, с чести валежи от дъжд на повече места и особено в Централна и Източна България. Вятърът от север ще се усили и с него ще прониква по-студен въздух. Дневните температури в Дунавската равнина и Североизточна България ще се понижат значително. По-топло ще се задържи в Южна България и там градусите ще са все още сравнително високи. 

През следващите дни вятърът ще се ориентира от изток. Застудяването в страната ще продължава. Времето в планините ще остане без съществена промяна. Очакваме валежи от дъжд и сняг, а максималната температура на 1200 метра ще е около 3-4°, на 2000 метра - около -1°. Времето няма да е подходящо за туризъм и по Черноморието. Валежите във вторник до края на деня ще са по-интензивни над Югоизточна България.

В сряда над източната половина от страната облачността ще се разкъсва и намалява, а над Западна България ще се задържи значителна. На отделни места ще има и слаби валежи от дъжд или ръмеж. Над Дунавската равнина мъглите ще се завърнат. Максималните температури ще се понижат и ще са около 7-11°С. По-топло ще бъде над крайните югозападни райони – до 12°С, по-студено в местата с мъгли - до 7-8 °С.

Времето в планините ще остане без съществена промяна. Температурите ще се задържат ниски , но валежите ще спрат. Максималната температура на 1200 метра ще са  около 2-3°, на 2000 метра - около -4°

Подобряване на времето очакваме в четвъртък и петък.

В четвъртък ще се задържи без валежи. Облачността ще се разкъсва и очакваме повече слънчеви часове в Западна България. Мъглите отново ще се завърнат, като по-дълготрайни ще са в Дунавската равнина и по поречието на р. Марица. 

Времето в планините ще е предимно слънчево, но вятърът от югозапад ще се усилва. Максималната температура на 1200 метра ще са около 6-7°, на 2000 метра – около 4°.

В петък от юг-югозапад ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишат. Страната ни постепенно ще попада в по-топлия сектор на силен средиземноморски циклон. Възможно е той да са задържи и през уикенда, но към днешна дата (21 ноември) според прогнозите на Европейския център за средносрочна прогноза в почините дни ни очакват значителни валежи и понижение на температурите. Ако обстановката се реализира, ни очаква сериозна синоптична обстановка и дори предпоставки за прекомерни валежи. Очакваме преминаването на силен средиземноморски циклон, който може да донесе валежи в цялата страна и ураганен вятър в Източна България

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари