Сбогом, златни момичета!

2
Олимпийските игри в Рио бяха последното състезание за този отбор
Олимпийските игри в Рио бяха последното състезание за този отбор Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

Олимпийската им мечта се сбъдна!

Златните момичета, героините от ансамбъла на България по художествена гимнастика се пребориха и със съдбата, и със себе си, за да спечелят медал от олимпийски игри. Извоюваха бронз. Бронз с цена и цвят на злато, пише 24 часа.

След тежките изпитания от средата на юни и след тежките тренировки от 8 години най-титулуваният ни отбор в художествената гимнастика грабна и медал от най-големия спортен форум. Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова изиграха прекрасно двете си съчетания във финала. И чак след това потекоха златните им сълзи, които се стичаха по раменете на скочилите да ги прегръщат Илияна Раева и Ина Ананиева.

И пътят към мечтата бе труден - както всичко дотук в кариерата им. След квалификациите златните ни момичета бяха седми. В случая обаче бе важно само да влязат сред първите 8. На финала всичко започваше наново. Грациите ни изиграха чисто съчетанието си с 5 ленти, композицията “Ювиги Хан”. И получиха втора оценка - 17,700.

Испания поведе със 17,800. Фаворитките от Русия допуснаха грешки. Бяха оценени със 17,600. Българките изиграха прекрасно съчетанието с два обръча и три чифта бухалки, поставено по филмовата музика от “Матрицата”. И получиха 18,066 точки.

И във второто изпълнение бяха с втора оценка. В крайното класиране обаче сме трети, макар и с абсолютно равен общ сбор с испанките. Рускините триумфираха с 18,633 на обръчи и бухалки, с което взеха и златото със сбор 36,233. Испания получи оценка 17,966 във второто съчетание. И събраха 35,766. Толкова имат и българките. В такъв случай предимство е по-високата оценка за изпълнение. Това определи носителите на среброто и бронза. Но за нашите момичета металът нямаше значение, важен бе медалът. Спечелването му значеше и сила, и изпълване на живота със смисъл, удоволствие и удовлетворение.

Олимпийските игри в Рио бяха и последното състезание за този отбор. В новия остава само Любомира Казанова. Тя се включи в основния състав на пожар през юни. И заслужи да пренесе геройския дух на ансамбъла ни от настоящия към бъдещия отбор.

"Сега вече можем да кажем, че успяхме да сбъднем мечтата си. Това беше последното ни състезание", заяви капитанката Михаела Маевска. "Спираме. С този медал изпълнихме мисията си в художествената гимнастика. За нас този медал е златен", допълни Християна Тодорова.

"Бубето е героинята", обърна се след това капитанката Маевска към Любомира Казанова, за да й благодари публично, че помогна на приятелките си да доизвървят пътя към мечтата си. Последен ден на олимпийските игри, последно състезание, последен медал. Изстрадан. Заслужен. Мечтан.

Михаела Маевска бе избрана да вдигне високо знамето на България и на закриването на олимпийските игри в Рио. Така завършва ерата на тези златни момичета. И идва нова, мост към която ще направи Любомира Казанова. А след успеха под петте олимпийски кръга в Рио е ясно едно - четири златни момичета си отиват, шампионският дух остава!

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари